Van megoldás a térdproblémákra? 4 panasz és kezelési mód, ami segíthet

112
terdprotezis-medicalnews

A térdproblémák korántsem csak az időseket érintik, hiszen a mozgásszegény életmód vagy éppen a túlterhelés következtében a fiatalabb korosztály tagjait sem mindig kerülik el. Amíg az idősebbeknél elsősorban az ízületi porcok kopása okoz gondot, addig a fiatalabbak körében leginkább a túl kevés mozgás vagy az erős fizikai igénybevétel vezet bajhoz. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb panaszokat és a hatékony kezelési módokat is!

1. Elülső térdfájdalom

A térd elülső részén vagy a térdkalács mögött jelentkező fájdalom általában a hosszú ideig tartó ülés vagy a monoton mozgásformák végzése után tapasztalható. A helytelen testtartásban történő ülés vagy a sok lépcsőzés következtében a combizmok idővel rövidülnek és megfeszülnek, ez pedig térdkalács környéki fájdalomhoz vezet.

Rengeteg sportoló számol be az előbb említett panaszokról, ami nem véletlen, hiszen az edzések során szinte mindig kimagasló terhelést kapnak a térdek. A térdek védelme és pihentetése elengedhetetlen a későbbi, akár a sportolói karriert kettétörő sérülések vagy a térdprotézis beültetés szükségességének megelőzéséhez. Kiemelten fontos a térdvédő használata és az edzések előtti alapos bemelegítés, továbbá a kellő pihenőidő biztosítása is.

2. Térd külső oldalán égető fájdalom

Ha a térd külső felén szinte égető fájdalom és nyomásérzékenység tapasztalható, annak hátterében nagy valószínűséggel az iliotibiális szalag szindróma, más néven a futótérd áll. Ilyenkor a fájdalom nem a térdből ered, hanem a comb külső részén található ín gyulladásából és sérüléséből. Ez a térdprobléma leginkább a futókat érinti, és a fájdalom a térdízületek enyhe mértékű behajlításakor érezhető.

3. Térdízületi kopás

Az ízületek kopása sajnos megállíthatatlan folyamat, a térdarthrosis-szal kapcsolatos panaszok pedig általában 45 éves kor felett jelennek meg. A térdízületi kopás ismérve, hogy a mozgás kezdetekor a fájdalom rendkívül erős, azonban a térdek “bejáratása” után már jelentősen enyhül, szerencsésebb esetben pedig el is múlik. Például a kocogás vagy a fizikai munka első néhány percében még erős térdfájdalmat érezhetünk, utána viszont már könnyedén tudjuk teljesíteni a feladatunkat.

4. Térdszalag-sérülés

Szintén a sportolók körében gyakori probléma a térdszalag sérülése és szakadása. Attól függően, hogy a sérülés milyen mértékű, kifejezetten erős fájdalom és nagymértékű mozgáskorlátozottság is felléphet még a legkisebb fizikai terhelés hatására is. Ekkor a sportolást azonnal fel kell függeszteni, és orvosok, illetve gyógytornászok segítségével ajánlott kezelni a problémát. A sérülés mértékének meghatározásához röntgen és MRI vizsgálat szükséges.

Hogyan kezelhetők a térdproblémák?

  • Pihenés.
  • Első körben a pihenés jelentheti a megoldást, ha csupán túlterhelésből vagy egy rossz mozdulatból fakad a probléma. Ilyenkor tanácsos még a lépcsőzést és a
  • hosszabb
  • sétákat is kerülni, hogy a térdízületek minél hamarabb regenerálódjanak.
  • Több mozgás.
  • Ha irodai munkát végzünk, akkor éppen a pihenés ellentettje nyújthat segítséget. Igyekezzünk legalább heti 2-3 alkalommal mozogni egy kicsit, hogy a
  • térdízületeket
  • és a combizmokat is
  • megdolgoztassuk
  • . Egy kis futás, konditermi edzés, úszás vagy kirándulás is bőven elegendő lehet.
  • Gyógytorna.
  • A térdfájdalom megelőzéséhez és kezeléséhez egyaránt remek választás. A gyógytornász alapos vizsgálatok után személyre szabott kezelési tervet készít, majd megtanítja a térd számára jótékony gyakorlatok helyes végrehajtását. Számos gyakorlatot pedig otthon is végezhetünk, így akár minden nap tudatosan tehetünk az egészségünkért.
  • Térdprotézis beültetése.
  • Ha az előbb említett életmódbeli tanácsok és kezelési módok nem vezetnek eredményre, akkor a térdprotézis beültetése hozhatja el a fájdalomtól mentes, kényelmes mindennapokat. A protézis csökkenti a fájdalmat, javítja az ízületek mozgását, és bizonyos keretek között még a sportolási lehetőséget is biztosítja.

A térdproblémák teljesen tönkretehetik a mindennapokat, ezért térdfájdalom vagy mozgáskorlátozottság esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Néhány vizsgálat segítségével rövid időn belül fény derülhet a probléma forrására, és elkezdhető a személyre szabott kezelés. Nem érdemes sokáig halogatni a vizsgálatokat, hiszen a kezeletlen térdproblémák idővel akár súlyos fájdalmakhoz is vezethetnek. Tegyünk meg mindent térdeink egészségéért, hogy a mozgás még idős korban is gond nélkül menjen!