Megérkezett az allergiaszezon

268

Az emberek többsége alig várja, hogy megérkezzen a jó idő, azonban az allergiásoknak ez egy nehéz időszak kezdete lehet. Számukra a melegebb hónapok a szenvedést jelenthetik, számos kellemetlen tünettel karöltve. A pollenek, de a rovarcsípések által okozott allergiák is ebben az időszakban tombolnak. Nyáron sokkal inkább ki vagyunk téve az allergéneknek és ezáltal a kellemetlen tüneteknek, mivel a megszokotthoz képest jóval több időt töltünk a szabadban, mint általában.

Az allergének nem csak nyáron jelentenek problémát

Jó lenne, ha csak három hónapot kellene átvészelni, azonban sajnos ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Ráadásul az enyhe tél szintén nem kedvez az allergiásoknak, mivel így jóval előbb megkezdődik a szezon. Ennek kapcsán olyan panaszok tapasztalhatók, mint az állandó szem-, orr- és torokviszketés, könnyezés, tüsszögés, orrdugulás, köhögés és orrfolyás. Mindezek következtében könnyen enerváltság és fáradtság jelentkezhet, melynek oka az immunrendszer folyamatos túlműködése.

A leggyakoribb pollenek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ online platformján, vagyis az nn.gov.hu weboldalon részletes napi pollenjelentés olvasható, illetve részletes kereső alapján lehet bővebb információkat megtudni az allergiákról. A pollenszemek koncentrációja nyáron nagy mértékben megnehezítheti a mindennapokat. A legnagyobb koncentrációban jellemzően a nyárfa pollenszemei vannak jelen a levegőben, így ennek értéke közepes és magas tartományba tartozik.

Sajnos országos átlagban a ciprus- és a tiszafélék, valamint a kőris virágporának koncentrációja is közepes, helyenként magas értéket ér el. Mindez a juharfára is igaz. A mogyoró, éger és szil virágpora általában alacsony koncentrációban van jelen, azonban ez változhat.

A panaszok enyhítése

Ha pollenallergiában szenvedünk, akkor érdemes a hazatérést követően azonnal lezuhanyozni és átöltözni. A gyakori hajmosás is nagyon hasznos lehet. Ezenkívül a szellőztetést is célszerű leredukálni és inkább a kora reggeli órákban sort keríteni rá. Ezen kívül egy légszűrő berendezés beszerzése is igazán hasznos lehet.

Természetesen az allergológus által felírt gyógyszert is szedni kell, továbbá nem árt figyelni az allergianaptárt, annak érdekében, hogy fel tudj készülni a nehezebb időszakokra. Ezen kívül a pollenek és élelmiszerek közti allergiás keresztreakciókkal is érdemes tisztában lennünk.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!