Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők rendszeres szedésének veszélyeire figyelmeztet a Semmelweis Egyetem

146
bélrendszer

A Semmelweis Médiasarok közleményt adott ki a leggyakrabban használt nem-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók lehetséges negatív hatásairól, amit nem árt komolyan venni azoknak, akik rendszeresen vagy nagyobb mennyiségben alkalmaznak ibuprofen vagy acetilszalicilsav hatóanyagú készítményeket.

Azt vizsgálják a 2021-től 2025-ig tartó kutatás során, hogy miért és hogyan okozhatják az ún. NSAID-ok (non-steroidal anti-inflammatory drugs) az ún. bél mikrobióta egyensúlyának felbomlását, ami hozzájárulhat az alapbetegség romlásához is.

Ezek a világon a leggyakrabban használt gyógyszerek, rengetegen szedik őket. A jelenleg zajló vizsgálat alapjául szolgál, hogy a krónikus ízületi, reumás gyulladásos betegségek esetében jellemző a bél mikrobióta egyensúlyának felborulása.

Mint tudjuk, egészséges életmóddal, a helyes étrend megválasztásával, rendszeres testmozgással javítható a bélflóra állapota.

hirdetés usamedical.hu (A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.)

Még nem lehet tudni, hogy milyen adag NSAID szedése, mennyi idő után károsíthatja a bélflórát, számos tényező befolyásolja a mértéket, természetesen az általános egészségi állapottól, életkortól, életmódtól is függ.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2024/04/03/ovatosan-a-fajdalomcsillapitokkal/
Semmelweis Médiasarok 2024.04.03.