Az alternatív dohányos mellett is veszélyes a passzív dohányzás?

209
barátokkal

Azt már régóta tudjuk, hogy a dohányzás káros. Legalábbis mindeddig ezt gondoltuk a dohánytermékek kapcsán, azonban a hevített dohánytermékekről egyre többet hallani, hogy közel sem olyan károsak, mint a hagyományos dohányzás, így kevésbé jelentenek veszélyt a dohányosra és környezetére. A hevített dohánytermékek népszerűsítésére vonatkozó marketingstratégia kitűnően működik, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy egyre többen vásárolják ezeket a termékeket. De, vajon tényleg jobb választásnak minősülnek, mint a hagyományos dohánytermékek?

Az alternatív dohány működése

Az alternatív dohánytermék esetében a dohányt tartalmazó készülék hevítésekor vagy a dohány hevítése során nikotin, valamint különböző vegyületeket tartalmazó aeroszol termelődik. Nem csak nikotin, hanem adalékanyagok és gyakran ízesítők is megtalálhatók a termékben, így a keletkező párában is. A működési elv a dohánylevelek égésénél alacsonyabb hőfokon való hevítésen alapul. Erre általában kétféle módszer áll rendelkezésre. Az egyik technika, hogy a cigarettánál kisebb, propilén-glikolba mártott dohányrúd egy henger alakú készülékbe kerül, melyben egy akkumulátor által valósul meg a hevítés. A másik opció, hogy az eszköz égő fele felmelegíti a beszívott levegőt, ami felhevíti a glicerin és víz keverékébe kinyert dohány összetevőket, illetve porlasztással aeroszol keletkezik. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai és Tanácsai online felületén erről bővebben is olvashatsz.

Veszélyes az alternatív dohányos melletti passzív dohányzás?

Az alternatív dohányos által használt termékekben az úgynevezett káros, valamint esetlegesen káros vegyületek kisebb mértékben vannak jelen, mint a hagyományos cigaretta égése során keletkezett füstben, viszont más, rákkeltő és mérgező anyagok jóval nagyobb mennyiségben megtalálhatók benne, így erős túlzás, hogy ezek a dohánytermékek egészségesebbek volnának.

A hevített dohány készítményekkel kapcsolatban még nem állnak rendelkezésre vizsgálatok, melyek az egészségre gyakorolt hosszútávú hatásaikat vizsgálják. Viszont az eddigi klinikai és laboratóriumi vizsgálatok alapján feltételezni lehet, hogy a hevített dohánytermékek éppúgy károsak az érrendszerre, tüdőre és immunrendszerre, mint a hagyományos típusok. Ezen kívül az aeroszolban lévő rákkeltő vegyületek szintje alacsonyabb, mint a hagyományos darabok füstjében mért érték, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy az alacsonyabb expozíciós érték még véletlenül sem azt jelenti, hogy a daganatkeltő kockázat ezzel arányosan alacsonyabb lenne.

Éppen ezért az alternatív dohánytermékek használatával is jobb mielőbb felhagyni. Amíg viszont nem hagyunk fel egészségkárosító szokásunkkal, a környezetünkben lévő személyeket legalább annyira tiszteletben kell tartani és óvni, mint a hagyományos dohányzás esetében.