Mit tehetünk, ha az eozinofil granulocita magas a vérkép eredményben?

16024
vérvétel

A vérvizsgálat eredményeinek megismerése izgalmas pillanat mindenki számára. Az egyik meglepetés az lehet, amikor az egyén észreveszi, hogy az eozinofil granulociták száma magas a laboreredményben. De mi is jelent ez, és mi lehet ennek az oka?

A vérkép eltérései

Eozinofil granulocita magas, mit jelent?

Az Eozinofil granulociták fehérvérsejtek, amelyek a vérben találhatók, és fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Normál esetben az eozinofil granulociták száma alacsony lehet a vérben. Ha azonban a laboreredmények azt mutatják, hogy az eozinofil granulocita magas érték jelentkezik, az eozinofília néven ismert.

Az eozinofília számos okra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb ok a parazitás fertőzés, például a bélférgesség vagy a kullancsok által terjesztett betegségek. Az eozinofil granulociták magas száma a szervezet válasza lehet a paraziták ellen. Ezenkívül az allergiás reakciók is okozhatnak eozinofíliát. Az allergiás betegségek, mint például az asztma vagy az ekcéma, ezzel a jelenséggel járhatnak együtt. Más okok közé tartozhatnak a gyulladásos bélbetegségek, a szisztémás lupus erythematosus, a kötőszöveti betegségek és néhány daganatos betegség is.

Tudj meg mindent a kannabisz olajról itt: usamedical.hu – hirdetés

Eozinofil granulocita szám magas

Ha valaki azt látja, hogy az eozinofil granulocita szám magas a vérvizsgálatán, fontos konzultálni egy orvossal vagy szakemberrel. Az orvos feladata a további vizsgálatok elrendelése annak érdekében, hogy megállapítsák az eozinofília pontos okait. Az alapvető cél az ok megtalálása és kezelése, amely általában a kiváltó tényezőtől függ. Ha például a magas eozinofil számot parazitás fertőzés okozza, akkor antiparazita gyógyszerekre lehet szükség. Allergiás reakció esetén antihisztaminok vagy más gyógyszerek adhatók.

Az eozinofília kezelése tehát a magas számot okozó kiváltó tényezőre épül. Az alapvetően fontos, hogy az orvosi vizsgálatok és a diagnózis elvégzése érdekében időben konzultáljon orvosával. Az eozinofil granulociták magas száma jelentheti a szervezet egy adott problémára adott válaszát, ezért fontos az ok felkutatása és a megfelelő kezelés megtalálása a további egészségkárosodás elkerülése érdekében.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!