Összeszedtem egy kullancsot! – tanácsok a gyors eltávolításhoz

334
kirándulás

Végre itt a kirándulások, szabadtéri sportok, kertészkedés időszaka és gyermekeink is egyre többet hancúroznak a szabadban. Sajnos ma már a családi házak kertjei vagy a lakóövezeti játszóterek sem mentesek a kullancsoktól. Ezek a parányi, de veszélyes vérszívók köztudottan különböző betegségeket terjesztenek, mint például a Lyme-kór vagy az agyvelőgyulladás. Éppen ezért, ha észreveszünk egy bőrünkbe költözött kullancsot aggódni kezdünk. Vitathatatlan, hogy legfontosabb a gyors eltávolítás, ezért az alábbiakban megfogalmazott tanácsaink segíthetnek a helyes módszer alkalmazásában és a tévhitek elfelejtésében, csökkentve ezzel a fertőzés kockázatát.

Először is, ne ess pánikba, de itt az idő cselekedni kell!

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk?

Legjobb, ha felkészülve az ilyen helyzetekre, az otthoni elsősegélyt dobozt már régen feltöltöttük egy kullancseltávolító készlettel, vagy kullancscsipesszel. Így csak előkapjuk és már akcióba is léphetünk. A megfelelő eszközök lehetővé teszik, hogy minél közelebb csíphessük el a bőrhöz, anélkül, hogy összenyomná a kullancs testét.

  1. Fogjuk meg a kullancsot lehető legközelebb a bőrfelszínhez, a feje körül. Nagyító is van a készletben, amire egy friss csípésnél nagy szükség lehet, hiszen a kis teremtmény még nem szívta meg magát, így nehéz lehet a testrészeinek megkülönböztetése ebben a méretben. Kerüljük a kullancs testének összenyomását, mert ez növelheti a fertőzés kockázatát.

2. Óvatosan húzzuk ki a kullancsot, lassan és egyenletesen mozgassuk ki, kerülve az erőszakos rángatást vagy csavarását, ami szintén növeli a fertőzés veszélyét.

3. Tisztítsuk meg a csípés helyét antiseptikus szerrel vagy szappanos vízzel.

4. A készletben kis tasakot találunk, amibe vizsgálat céljából eltehetjük a kis vérszívót.

5. További megfigyelés szükséges! Jegyezzük fel a kullancscsípés dátumát, és figyeljük meg a csípés helyét és az általános egészségi állapotot a következő hetekben. Ha bármilyen aggasztó tünetet észlelünk, piros körkörös folt a csípés körül, láz, izomfájdalom vagy fejfájás, azonnal forduljon orvoshoz!

Mit NE tegyünk?

Ne használjunk olajat, gyertyát, vagy bármilyen hőforrást a kullancs eltávolítására. Ezek a módszerek többet árthatnak, mint használnak.
Kerüljük a kullancs testének összenyomását vagy széttépését, mivel ez növelheti a fertőző anyagok bejutásának kockázatát.

A legjobb módszer a megelőzés!

A legjobb módszer a kullancsokkal szembeni védekezésre a megelőzés. Viselj világos színű, hosszú ujjú ruházatot, amikor erdős területeken vagy magas fűben tartózkodsz, használj kullancsriasztó szereket, és rendszeresen ellenőrizd magad és családtagjaidat a szabadban való tartózkodás után.

A kullancs elleni védőoltás nagyon hatékony védekezés. Három oltás szükséges a védettség kialakításához. Kétféle kullancs elleni oltás érhető el, az egyik típus az 1 és 12 év közti gyermekeknek, valamint a 12 évesnél idősebbeknek. Az első oltás után egy-három hónappal adható be a második, míg a harmadik kilenc-tizenkét hónappal az oltakozás kezdete után lesz időszerű. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. Mindezekről részletes leírás található a Nemzeti Oltóközpont oldalán.

Helyes módszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthetjük a kullancsok által okozott esetleges egészségügyi problémák kockázatát. Az elővigyázatosság és a megfelelő intézkedések megtétele kulcsfontosságú a biztonságos és élvezetes szabadtéri tevékenységekhez.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!