A stressz ártalmai – amire nem is gondolnánk

169

A munkahelyi stressz mai világunk egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája, és komoly ártalmai lehetnek mind fizikai, mind mentális egészségünkre. Nemcsak jelentősen növelheti krónikus betegségek kialakulásának esélyét, hanem a munkateljesítményt és a munkahelyi elégedettséget is csökkentheti, ezért mind munkavállalóként, mind munkáltatóként kiemelt fontosságú a munkahelyi stressz megfelelő kezelése és minimálisra csökkentése.

Testi-lelki egészségünk forog kockán

A munkahelyi stressz már rövid távon is tud kellemetlen fizikai tüneteket, fejfájást, izomfájdalmakat, gyomorpanaszokat okozni. A hosszú távon fennálló feszült életmód tovább növelheti a betegségek kockázatát és olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a magas vérnyomás, szívbetegségek, emésztési zavarok és az immunrendszerünk gyengülése. Romolhat alvásminőségünk, az ebből adódóan állandósult fáradtság és kimerültség a koncentráció és teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Tartósan kimerült, feszült idegállapotunk hatással lehet magánéletünkre, konfliktusokat okozhat családi és baráti kapcsolatainkban, ugyanakkor munkahelyi kapcsolatainkat, az ott fennálló csoportdinamikát is negatívan befolyásolhatja. Az állandó terhelés rendkívül kimerítő, a kezeletlen stresszes állapot akár mentális zavarok, depresszió, szorongás, pánikrohamok kialakulásához is hozzájárulhat. Ha úgy érezzük, a munkahelyünk által elvárt tempó nem fenntartható, és nem látunk esélyt a változásra, legyünk bátrak váltani, mérjük fel időben a lakóhelyünk, például Kaposvár környékén elérhető álláslehetőségeket.

KÉP 1 –

Hogyan kezeljük, hogyan csökkentsük?

A munkahelyi stressz kezelése és csökkentése elengedhetetlen az egészséges munkakörnyezet fenntartásához. Nyitott és konstruktív kommunikációval segíthetünk az esetleges problémák és stresszforrások azonosításában, osszuk meg aggályainkat a vezetőséggel, kollégáinkkal. A kezeletlen konfliktusok is növelhetik a munkahelyi stresszt, megfelelő konfliktuskezeléssel viszont hatékonyan csökkenthetjük azt. A hatékony munkatervezés és a feladatok priorizálása is segíthet csökkenteni a ránk nehezedő nyomást. Az elérhető célok kitűzése, a munkatársak elismerése és megbecsülése motiváló lehet, és segíthet enyhíteni az odáig vezető út nehézségeit.

Fizikai egészségünk megőrzése érdekében törekedjünk az egészséges étkezésre, tegyük mindennapjaink részévé a rendszeres testmozgást, kerüljük a túlzott koffeinfogyasztást. Tartsunk rendszeres szüneteket akár egy-egy napon belül is rövid sétákkal, de hosszú távon a rendszeres és valóban pihenéssel töltött szabadság is elengedhetetlen. Szintén csökkenti a ránk nehezedő terhet, ha megfelelő egyensúlyt tudunk kialakítani munkánk és magánéletünk között, ebben segíthet a rugalmas munkaidő és az otthoni munkavégzés is. Ha azonban úgy érezzük, mindent megtettünk, ám így is túlságosan nagy terhelés nehezedik ránk, nézzünk másik munkahely után. A Profession oldalán akár egyes városokra, például Pécsre szűrve is tudunk keresgélni az állásajánlatok között.

astresszartalmai-2

Felismerés és megelőzés

Egészségünk megőrzése érdekében fontos felismernünk a munkahelyi stressz káros hatásait, azokat megfelelő módon kezelni, sőt, amennyire lehetséges, megelőzni. Belső egyensúlyunk megtartása, stresszkezelési technikák alkalmazása és a munkahelyi nyomás hatékony csökkentése elengedhetetlen mentális és fizikai egészségünk védelme érdekében. A munkahelyi stressz minimalizálása olyan közös felelősség, amelyben a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt részt kell venniük.