Nyugtalan láb szindróma – okok, tünetek és a megoldás

3079
nyugtalan láb szindróma

Mi az a nyugtalan láb szindróma?

A nyugtalan láb szindróma (RLS, vagy más néven Willis-Ekbom betegség) egy neurologikus rendellenesség, amely főként az éjszakai pihenés során jelentkezik és kényelmetlenséget,  mozgáskényszert okoz a lábakban. Azok, akik ebben a szindrómában szenvednek, gyakran leírják az égő, bizsergő, vagy érzékeny érzést a lábaikban, ami intenzívebbé válik pihenés közben, különösen alvás során.

Nyugtalan láb szindróma tünetek – a pontosítás kedvéért

 • Kényszeres lábmozgás
  Az érintettek gyakran érzik az ellenállhatatlan vágyat, hogy mozgassák a lábukat vagy más végtagjaikat a kellemetlen érzések enyhítése érdekében.
 • Éjszakai fokozódás
  A tünetek leginkább esténként vagy éjszaka jelentkeznek, ami alvászavarokhoz vezethet.
 • Állandó kényelmetlenség
  Az érintettek gyakran hosszabb ideig érezhetik a tüneteket, ami fáradtsághoz, alvászavarokhoz és nappali álmossághoz vezethet.
 • Idegesség vagy nyugtalanság
  A tünetek miatt az érintettek idegesek és nyugtalanok lehetnek.

A nyugtalan láb szindróma okai – hiszen az okokat kell megszüntetni

A nyugtalan láb szindróma pontos oka nem teljesen ismert, de genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak kialakulásában. Néhány esetben más egészségügyi problémák, például vashiány vagy vesebetegség is hozzájárulhatnak a megjelenéséhez.

A kezelés általában az alapvető okok megszüntetését célozza meg, például a vashiány pótlását vagy az alapbetegségek kezelését. Emellett az orvosok gyakran javasolják a fizikai aktivitást, a stresszkezelést és a speciális gyógyszereket, amelyek enyhíthetik a tüneteket és javíthatják az éjszakai alvást. Fontos az orvossal konzultálni, ha valaki úgy érzi, hogy nyugtalan láb szindrómában szenved, mivel a megfelelő kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az életminőséget.

A nyugtalan láb szindróma gyógyszer szedése mellett is jelen lehet, mindenképpen az orvossal kell megbeszélni a jelenséget.

A nyugtalan láb szindróma lelki okai

A pszichológiai tényezők, mint például a stressz, az álmatlanság és az érzelmi egyensúlyhiány, hatással lehetnek az RLS tüneteinek súlyosságára és megnyilvánulására. A stressz és a szorongás fokozhatja az RLS tüneteit. Ilyenkor a stresszkezelési technikák, például a meditáció és a relaxáció, segíthetnek enyhíteni a kellemetlenséget.

A mentális egészségproblémák egyébként is tovább ronthatják az RLS tüneteit. Viszont érdemes tudni, hogy a pszichológiai tényezők csak a tünetek súlyosságát befolyásolhatják, nem feltétlenül okai az RLS-nek. Ha úgy érzed, hogy az RLS befolyásolja a mentális egészséged, fontos konzultálnod egy szakemberrel, például pszichológussal vagy pszichiáterrel, akik segíthetnek a lelki problémák kezelésében és az érzelmi jóléted javításában.

Ha hatékony magnéziumot keresel kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

A nyugtalan láb szindróma kezelése

A nyugtalan lábszindróma természetes gyógymód lehetősége

A nyugtalan láb szindróma magnézium pótlásával is megoldódhat

A magnéziumhiány szerepet játszhat az RLS kialakulásában, ezért a természetes forrásainak (pl. diófélék, spenót, banán) fogyasztása segíthet.

Továbbá segíthetnek a következő természetes hatóanyagok:

 • vas pótlás
 • magnézium kiegészítők

A nyugtalan láb szindróma otthoni kezelése

Az életmódunkkal sokat segíthetünk, hogy megoldódjon kínzó nyugtalan láb szindrómánk.

Éljünk aktív életmódot! Rendszeres testmozgás segíthet az RLS tüneteinek enyhítésében.

Egy forró fürdő és a hatékony relaxáció elősegítheti az izmok ellazulását és enyhítheti az RLS tüneteit. A lábmasszázs és izomlazító technikák is segíthetnek és egy szabályos alvási és ébrenléti ritmus kialakítása is jó hatásfokkal bír.

Emellett az egészséges étrend és a megfelelő hidratáltság is hozzájárulhat az általános egészséghez és a jó közérzethez.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!