Mandula tályog kialakulása, tünetei, kezelése

3410
mandula vizsgálat

Mindenki könnyen kitapinthatja a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövet darabot. Köztudott, hogy a mandulák testőrökként vesznek részt a fertőzések elleni védelemben. Előfordul azonban, hogy ők is gyengélkednek. Egy gyulladás akár a tályog kialakulásáig is fajulhat, ami bizony komoly dolog.

Természetesen a mandula tályog megfelelő kezeléssel megelőzhető. Az elhanyagolt mandulagyulladás, illetve a gyógyszeres kezelés elmulasztása bizony magában hordozza a mandula tályog kialakulását.

Mandula tályog tünetei

A mandula és a garatfal közötti gennyesedés igen kellemetlen tüneteket produkálhat. Néhány jellemző tünetet gyűjtöttünk össze, ami mandulatályogra utal:

  • Fülbe sugárzó, erős, szúró fájdalom valamelyik oldalon.
  • Nyelési nehézség.
  • Hőemelkedés, láz.
  • Orrhangú beszéd
  • Légzéskor nyitott száj.

Mandula tályog műtét

A mandulaműtétet akut és krónikus kórkép is indokolhatja. A mandula mellett gennyel telt tályog kialakulása sokszor áll a műtét okai között, leginkább akkor, ha a beteg megkésve kapja a kezelést. A műtét során a tályogot megnyitják, naponta tágítják, majd 4-6 héttel a tályogmegnyitás után eltávolítják a mandulát. Egyes esetekben a tályog kiürülését követően egyből megtörténik a mandulaműtét.

A mandula tályog fertőző?

A mandulagyulladás a kórokozó jelenlétének függvényében lehet fertőző, így a mandulatályog is megfertőzhet bárkit, mandulagyulladást okozhat.

Mandula tályog után

A mandula tályog műtéti feltárása, a genny lecsapolása, a seb megtisztítása, illetve a góc eltávolítása után a sebnek be kell gyógyulnia. A sebbe helyezett gyógyszeres tamponálás megakadályozza, hogy a heg „összegyógyuljon”, a behelyezett cső pedig az ürülést segíti. Belülről kifelé gyógyul. Gyakran rendelnek antibiotikumot is.

A mandula tályog lelki okai

Az alternatív gyógyászat foglalkozik leginkább a betegségek lelki okaival. Egyes vélemények szerint a torok a kifejezés és a kreativitás energetikai központja és a ki nem mondott szavak akár meg is betegíthetnek. Az indulatok elfojtása energetikai zárlatot hoz létre, ami kedvez a torokgyulladás kialakulásának.

A lelkileg terheltebb időszakokban is tudatosan óvhatjuk egészségünket. Egészséges emésztőrendszer: erős immunrendszer!

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel emésztőrendszered karbantartására, kattints ide → Bélflóra támogató kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Mandula tályog kezelése házilag

Nehéz azt javasolni, hogy próbálkozzunk az otthoni kezeléssel, amikor a súlyosbodást, szövődmények kialakulását éppen a szakszerű orvosi ellátás akadályozza meg.

A mandula tályog szövődményei

A szövődmények közé sorolhatjuk a mandulagyulladásból kiinduló véráramfertőzést, a szepszist is. Ma már ritka szövődménynek számít a reumás láz, ami központi idegrendszer, szív, vese, ízület és bőr érintettséggel is járhat.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!