Vérnyomás mérés helyesen!

517
vérnyomás mérés

A vérnyomás az érrendszer falainak nyomását jelzi, létfontosságú egészségügyi mutató, melynek ismerete elengedhetetlen mind magunk, mind az egészségügyi szakemberek számára.

A vérnyomásmérés során a szisztolés és a diasztolés értékek kerülnek meghatározásra, amelyek információt nyújtanak a szívünk állapotáról és az érrendszer egészségéről. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan történik helyesen a vérnyomásmérés, milyen tényezők befolyásolhatják a mérés eredményét, hogy tényleg valódi értékekre alapozhassunk.

Természetesen nem mindegy, hogy hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel mérjük a vérnyomásunkat. A Semmelweis Egyetem videója segítségünkre lesz ebben és az alábbiakban össze is foglaljuk a lényeget.

dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője azt javasolja, hogy ha valakinek már diagnosztizálták a magasvérnyomás-betegséget, akkor otthon is végezzen rendszeres vérnyomás-ellenőrzést, naplózza az adatokat, hogy a kezelőorvost megfelelően informálhassa. Egészséges személyeknél is érdemes évente egyszer mérést végezni.

A kisfilmben kitér a készülék kiválasztásának szempontjaira is. Klinikailag hitelesített, automata, felkari mandzsettával rendelkező készüléket ajánl, mely megbízható gyártótól származik. A mandzsetta leengedési sebessége 2-3 higanymilliméter kell, hogy legyen másodpercenként. Természetesen döntő a mandzsetta méretének karkörfogathoz való igazodása is. A készüléket időnként vigyük be a háziorvoshoz, hogy összehasonlítsuk az ő eszközével.

  • 42 cm-es karkörfogatig normál/hagyományos mandzsetta
  • 42 cm-nél nagyobb karkörfogathoz széles mandzsetta

A mérési technika sem másodlagos. Előtte 30 perccel már ne fogyasszunk koffeintartalmú és alkoholos italokat, illetve ne dohányozzunk. Ha gyógyszert szedünk a magas vérnyomásra, akkor a mérést a gyógyszer bevétele előtt végezzük. Mérés előtt végezzünk vizeletürítést, vonuljunk csendes, szobahőmérsékletű helyiségbe, pihenjünk 3-5 percig megtámasztott háttal, párhuzamos lábbal, talppal a talajon és maradjunk is így. Gondoskodjunk róla, hogy a ruha ne szorítsa el a méréssel érintett területet. Mérésnél a felkar közepe a kar magasságában legyen.

Első alkalommal mindkét karon végezzünk mérést, amelyiken magasabb, a jövőben azon mérjünk. A mandzsetta a felkar közepére kerül. Alsó széle a könyökhajlat (a tapintható pulzáló artéria) felett legyen 2-3 cm-rel. Minden része hasonlóan legyen szoros, férjen be az ujj. A mérés során ne beszéljünk, ne mozogjunk.

A mérés végén három értéket mutat: szisztolés értéket (szív összehúzódásakor mérhető nyomást), diasztolés érték (szív elernyedésekor mérhető nyomást) és a pulzust (szívösszehúzodások számát 1 perc alatt).

Hogy tényleg pontos értéket kapjunk, végezzünk a domináns karunkon három mérést egymás után, egy perces szünetet beiktatva és az utolsó 2 mérés átlagát vegyük figyelembe.

65 év alatt és felett is más az általános célérték és a kezelőorvos magasabb célértéket is meghatározhat.

  • Fiatalabbaknál 120-129 / 70-79 Hgmm
  • Idősebbeknél 130-139 / 70-79 Hgmm

A magas vérnyomás okai:

  • elhízás,
  • mozgásszegény életmód,
  • nagyfokú stressz,
  • dohányzás,
  • túlzott alkohol fogyasztás,
  • kevés vízfogyasztás,
  • jelentős mennyiségű koffein fogyasztás,
  • magas sótartalmú ételek bevitele.
A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Legtöbbet úgy tehetünk az egészségünkért, ha ezeket a rizikófaktorokat csökkentjük és a kezelőorvosunk utasításainak megfelelően otthon is ellenőrzés alatt tartjuk vérnyomás értékeinket.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekinthető egészségügyi tanácsadásnak, csupán tájékoztató, informatív jellegű. Ha tapasztalod az említett problémák, tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!