Vizes orrfolyás okai és kezelése házilag

839
nátha

A téli időszak náthás tünetei sokaknak mindennaposak, ezért amikor szükséges, viselik a kellemetlenségeket. A vizes orrfolyás gyakran sokáig elhúzódik, ezért jobb utánajárni, mi okozhatja a tüneteket.

A vizes orrfolyás okai

1. Allergia bizony télen is okozhat orrfolyást, hiszen nem csak pollenek lehetnek a kiváltói, hanem a poratkák, állatszőr és még sokféle allergén állhat a háttérben.

2. A fűtött lakás és a kinti hideg bizony nagy kontraszt, ezért könnyen megfázhatunk. A közönséges nátha is vizes orrfolyással jár a betegség első szakaszában. A különbség az, hogy később a váladék besűrűsödik és sárgássá, zöldessé válhat a benne jelen lévő kórokozóktól függően.

3. Ma már nem meglepők az időjárási szélsőségek, amit elég nehéz öltözködéssel lekövetni. De nem csak a megfázás, hanem a hideg levegő és a szél is kiválthat vizes orrfolyást. Mindez teljesen természetes jelenség, nem betegség tünet, és csupán a hatás fennállásáig tart, utána elmúlik.

Vizes orrfolyás kezelése házilag

Vizes orrfolyás esetén, természetesen attól függően, hogy mi áll a háttérben, hasznos lehet a párologtatás, a sós orröblítés, a hidratálás, a pihenés, illetve hatékony a méz és a citrom is.

Mielőtt a házi praktikákba belemerülnénk, érdemes kezelőorvossal egyeztetni és a tanácsait meghallgatni a szimpatikus módszer tekintetében. Amennyiben a tünetek tartóssá válnak, vagy más panaszok is megjelennek, mindig fel kell keresni orvosunkat.

Az egyszerű megfázás esetére közérzetjavulást hozhatnak az említett praktikák.

  • Néhánycsepp eukaliptusz olaj egy tál forró vízbe, majd az inhalálás jelentősen enyhítheti az orrdugulást.
  • Az orrüreg sóoldattal való átmosásához elég meleg vízben feloldani egy fél teáskanál sót, ami hatékonyan távolítja el a kellemetlenséget okozó nyákot.
  • Az elegendő folyadékbevitel mindig hasznos, és az orr nyálkahártyáját is rendben tartja, ezáltal kevesebb lesz a váladékozás.
  • Megfázásnál, influenzánál csodákat tehet a pihenés, az allergiát sajnos kicsit sem csökkenti.
  • Egy csésze meleg vízben feloldott evőkanál méz és frissen facsart citromlé naponta többször is fogyasztható, jótékony ital, hiszen antibakteriális és nyugtatja a lobos torkot, garatot.

Allergia esetén a szakorvos pontos diagnózist állíthat fel, ilyenkor az elsődleges az allergén kerülése, kiiktatása.

Kattints ide vagy a képre a kedvezményért!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!