Vállalhatatlan intim szagok

874
rossz szag

A hüvelyi folyás számos nő életét keseríti meg. A panasz önmagában véve is kellemetlen, hát még a vele járó kellemetlen szagok. A bűzös hüvelyi folyás nem csak egészségügyi probléma, hanem a beteg közérzetét is rontja. Emiatt komolyan kell venni ezt az állapotot, ki kell deríteni mi áll a hátterében és megoldást kell rá találni.

Kellemetlen, bűzös hüvelyi folyás

A hüvelyben optimális, egészséges körülmények között is van némi váladék, amely folyamatosan változik a menstruációs ciklus során. A váladékot a hüvelyben lévő mirigyek termelik, annak érdekében, hogy a hüvely fala nedves maradjon és védve legyen a kórokozókkal szemben.

Azonban, ha a folyás erősebbé válik, megváltozik az állaga és érezhetően büdös lesz, akkor biztosan tudhatod, hogy baj van. Ráadásul az említett tünetek mellé erős viszketés, égő, csípő érzés is társul. A kellemetlen szagok általában fertőzésre utalnak, de akár daganat is állhat a háttérben. Továbbá van még egy opció, mégpedig a nem megfelelő intim higiénia. Ahhoz, hogy kiderüljön mi a probléma, érdemes bejelentkezni nőgyógyászati kivizsgálásra.

Hogyan lehet megszüntetni az intim szagokat?

A legjobb, amit tehetsz, hogy orvoshoz fordulsz, ahol a problémádnak megfelelő gyógyszert vagy készítményt írják fel neked. A kezelés ideje alatt kerülni kell a szexuális aktust, továbbá a partner kezelésére is szükség lehet, annak érdekében, hogy a visszafertőződés ne következzen be.

Vannak házi módszerek is, amelyek hatásosak lehetnek, de a legbiztosabb, ha orvoshoz fordulsz, hiszen komoly betegségre is utalhat a bűzös hüvelyi folyás. Ha a házi módszerek sem válnak be, abban az esetben mindenképp kérj időpontot a nőgyógyászodtól.

Az egyik kedvelt házi praktika a szódabikarbónás fürdővízben való tisztálkodás. Egy csésze szódabikarbónát adj a fürdővízhez, majd a fürdés után alaposan töröld magad szárazra. A szódabikarbóna képes rendbe hozni a szervezet pH szintjét, így elmúlhat a kellemetlen szag.

A citrusfélék is sokat segíthetnek a fertőzésekkel szembeni harcban, ezért célszerű sok narancsot, ananászt, szőlőt és egyéb citrusfélét fogyasztani, valamint elegendő folyadékot inni, mert így a méreganyagok könnyebben távozhatnak a szervezetedből. Ezen kívül fordíts kiemelt figyelmet az intim higiéniára. A pamut fehérnemű jó választás a mindennapokra, mert jól szellőzik, így nem fogsz beleizzadni.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!