A magas vérnyomás tünetei

1632
magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tüneteit neked is ismerned kell, hogy a szövődményeket időben megelőzhesd. Napjaink népbetegségéről van szó, Magyarországon a felnőtt lakosság 40%-át érinti a probléma.

A magas vérnyomás alattomos betegség, “csendes gyilkosnak” is szokták nevezni, mivel eleinte nem, vagy csak alig észrevehető tünetei vannak. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés! Ezért amennyiben bárki a fent említett tüneteket észleli, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Mikor beszélünk magas vérnyomás tüneteiről, azaz mit tekintünk hipertóniának?

A vérnyomás optimális értéke 120/80, vagy ettől kicsit alacsonyabb.
Az otthoni vérnyomásmérők sokkal pontatlanabbak, mint az orvosi rendelőben lévő higanyos műszerek, ezért ha valaki otthoni körülmények között rendszeresen 135/85 Hgmm, vagy a feletti értéket mér, mindenképpen forduljon orvoshoz!

A magas vérnyomás tünetei

  • Reggeli fejfájás
  • Gyengeség
  • Tarkón érzett nyomás
  • Koncentrációzavar

A vérnyomás értékek emelkedésével arányosan nő a kardiológiai megbetegedések esélye, úgy mint: szívinfarktus, stroke, esetleges alvási problémák.

A magas vérnyomás kialakulásának okai

Két nagy csoportra oszthatjuk az okokat:

  • Elsődleges vagy primer hipertónia esetén nincs a probléma hátterében konkrét szervi megbetegedés. Ennek kialakulásáért több tényező is felel. Ilyenek az örökölt hajlam, illetve a környezeti tényezők. A magas vérnyomásos betegségek négyötöde ebbe a csoportba sorolható.
  • Másodlagos vagy secunder hipertónia esetében a háttérben szervi probléma húzódik meg.

Ezen kívül beszélünk úgynevezett izolált magas vérnyomásról, ami elsősorban idősebb korban alakul ki, de ritkán fiatalabb korban is megjelenhet. Szintén kezelést igényel. Amennyiben az első érték magas, szisztolés izolált vérnyomásról, ha a második, diasztolés izolált vérnyomásról beszélünk.

A hipertónia veszélyei

Magas vérnyomás esetén az érfalakban megnő a nyomás, ami érszűkületet okozhat. Az erek fala megvastagszik és rugalmatlanná válik. A szívverés pillanatában kevésbé képesek tágulni, ennek következtében magasabb lesz a vérnyomás. Mivel növekszik az ellenállás a szívnek erősebben kell pumpálni, ez pedig az érfalak károsodásához vezethet. Stroke-ot, szívinfarktust, szívelégtelenséget, esetenként veseelégtelenséget okozhat.

A vérnyomás rendszeres mérése a szűrés alapja. A hétköznapi teendők végzése közben, napi többszöri méréssel kaphatunk megbízható eredményt.

40 év felett mindenképpen javasolt:

  • 24 órás vérnyomásmérés,
  • terheléses EKG vizsgálat,
  • hasi ultrahang vizsgálat,
  • nyaki ultrahang vizsgálat,
  • egyéb laborvizsgálatok.

A kezelés során elsődleges az életmód- terápia , melyet szükség esetén gyógyszeres kezelés egészít ki.

Kismértékű vérnyomás emelkedés esetén javasolt az életmódváltás. Közepesen magas vérnyomás esetén gyógyszeres kezelés is szükséges, kórosan magas vérnyomás esetén pedig kardiológiai vizsgálatra van szükség. A kezelésnek mindig személyre szabottnak kell lennie.

Kezelése életmódváltással: testsúly csökkentés, sófogyasztás mérséklése, mediterrán étrend bevezetése (zsírszegény termékek fogyasztása, zöldség, gyümölcs), napi 30-60 perc fizikai aktivitás.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!