A fóbiák lelki okai

1865
Fóbiák lelki okai

Tudod, hogy mik a fóbiák lelki okai? Ismerd meg a fóbiákat, az okokat és a tüneteket, hogy orvosolhasd őket, így fellélegezhetsz.

A fóbiák életünk során többször is felszínre törhetnek. Számos olyan jelenséggel, dologgal találkozhatunk, melyeknek következtében félelmet, ijedelmet érzünk, ezek a reakcióink általában rövid idejűek, múló jellegűek. Vannak azonban olyan tárgyak, helyzetek, melyek láttán egyre erősödő félelmet, szorongást érzünk. Ezek mások szemszögéből nézve hétköznapiak, már-már érthetetlenek.

Maga a fóbia szó görög eredetű, jelentése : végletes félelem, rémület. Olyan indokolatlannak tűnő félelem, iszonyodás tárgyaktól, állatoktól esetleg helyzetektől , amelyekre látszólag nincs magyarázat. Elszenvedője nem tud úrrá lenni rajta, ennek következtében hétköznapjai nehézkessé válnak, életminősége romlik.

A fóbiák lelki okai és az egyszerűbb magyarázatok

A fóbiák lelki okai leginkább a szorongásra visszavezethetőek. A háttérben egy másik elfojtott félelem állhat és iszonyként tör magának utat a fóbiás viselkedésben.

Az állat vagy tárgyfóbiák gyakran egy negatív gyermekkori élményhez kapcsolódnak, de az is előfordul, hogy a beteg a kiváltó élményt magától nem képes felidézni. A helyzet fóbia  eseményhez köthető, például gyermekkorában bezárták egy sötét szobába, pincébe, ettől felnőtt korában klausztrofóbiás lesz.

Egyes nézetek evolúciós okokkal magyarázzák a fóbiákat, hiszen őseinknek bizonyos helyzetektől, állatoktól menekülniük kellett, hogy életben maradhassanak. Ebben az esetben egyértelmű, hogy a félelem oka a fizikai sérülés elkerülésének szándéka.

Az embernek szinte bármitől kialakulhat fóbiája, így a fóbiák lelki okai változatosak. Nézzünk néhány érdekes fóbiát:

  • Agyrofóbia: az ilyen emberek a forgalmas utak látványa tölti el félelemmel.
  • Allium fóbiások: ők a fokhagymától rettegnek, a fogyasztásakor jelenik meg.
  • Cathisofóbia: ők a leüléstől rettegnek. Képzeljük csak el, hány fajta munkavégzésben akadályozhatja őket. Titkárnő vagy pénztáros biztosan nem lesz belőlük!
  • Dextrofóbia : általában a tőlük jobbra eső tárgyaktól félnek. Autóvezetés közben ez elég kellemetlen lehet.
  • A mageirocofóbok félelme a főzésre irányul. Rettegnek az ezzel kapcsolatos dolgoktól, tevékenységektől. Valószínűleg nem ők a legjobb háziasszonyok.
  • És végül a nomofóbok, akik telefonjuk lemerülésétől rettegnek vagy, hogy nem fogják tudni használni azt. Akár pánikrohamot is kaphatnak. Nos, ez nyilván napjaink betegsége.

A fóbiák különböznek egymástól, de a hatás amit kiváltanak az adott helyzetben az azonos, legfeljebb a mértéke változik. A tünetek megjelenésekor a beteg gyakran úgy érzi megőrült, esetleg szívrohamot kap.

A fóbiák tünetei:

  • akadozó lélegzet
  • heves szívverés
  • szédülés, ájulásérzés
  • mozgásképtelenség, bénultság

A fóbiások legtöbbször szégyellik betegségüket, még az orvosnak sem mernek beszélni róla. Sokszor megmosolyogják őket, így meg nem értéssel találják szembe magukat, pedig megértésre és segítségre volna szükségük.

Pszichoterápia segítségével vagy gyógyszerekkel, de még inkább a kettő kombinációjával orvosolható, illetve olyan mértékben visszaszorítható a betegség, hogy a páciens teljes életet élhet.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!