Változik az orvosi ügyeleti rendszer

97
doktor

2023-ban számos változás várható az egészségügyben, főként a háziorvosi ügyeleti rendszerben. Egyelőre nagyon sok a nyitott kérdés, például az ügyeleti telephelyek kapcsán az viszont biztos, hogy a hajdú-bihari pilotprojekt példája szolgáltatja az alapot a teljes rendszer kiépítéséhez.

A hatályos törvényi jogszabályozás alapján a települési önkormányzatoknak kell gondoskodniuk az alapellátással összefüggő fogorvosi ügyeleti, háziorvosi és gyermekorvosi ügyeleti ellátásról. A megszokott rendszerben hamarosan komoly változások következhetnek be, ténylegesen július 1-jétől, ugyanis ettől kezdve az önkormányzatok az említett feladatokra nem kötnek új megállapodást, míg a korábbiak 2024. január 1-jétől vesztik hatályukat.

Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét az Országos Mentőszolgálat veszi át. A pilotprogram tapasztalatai alapján két zónát alakítanak ki. Este tíz óráig biztosított lesz minden járásközpontban az orvosi ellátás, míg tíz óra után az OMSZ szervezi és látja el a mentési feladatokat. A konkrét helyek meghatározása még várat magára, azonban az ügyeleti rendszer új időbeli struktúrája már ismert.

Az elmúlt évben tapasztaltak alapján kijelenthető, hogy Hajdú-Bihar megyében az OMSZ egységes sürgősségi ügyeleti rendszere kiválóan bevált. Ezt a szakmai elemzések és a betegek visszajelzései is igazolták.

Ezenkívül új segélyhívószám bevezetésére is sor kerül, mely a 1830-as. Ezt a számot tárcsázva, a vármegyei mentésirányítás dönt arról, hogy felsorolt tünetek alapján a betegnek érdemes megvárnia a másnapi háziorvosi ellátást vagy befáradni a központi háziorvosi ügyeletre, esetleg annyira komoly a helyzet, hogy haladéktalanul mentőautót küldenek hozzá. A 112-es segélyhívó vonal az új rendszer bevezetését követően is hívható vészhelyzet esetén.