Tippek vállfájdalom ellen

472
vállfájdalom

A vállfájdalomra mindig oda kell figyelni, hiszen ez egy jel a szervezetünkből. A fájdalomnak oka van és az lehet lelki vagy fizikai eredetű.

Számos betegség és ártalom okozhatja a váll fájdalmát. Hétköznapi feszültség, izomgörcs, túlerőltetés, sérülés, de akár gyulladás is. A vállízület valójában több ízületből áll, melyet izmok, inak kötnek össze. Ez teszi lehetővé, hogy a karok széles tartományban mozogjanak. A váll gyengeségei közé tartozik, hogy a lágyrészek és a csontos részek ütköznek, így betegség vagy fájdalom alakul ki. Fájdalma lehet múló vagy folyamatos.

A vállfájdalom okai

Vállfájdalom megjelenhet a kar mozgatásakor, de vállfájdalom fekvéskor is jelentkezhet. Folyamatos stressz következtében a panaszok nyaki és válltáji fájdalom formájában jelentkezhetnek.

A rossz testtartás következtében is kialakulhat vállfájás, vagy éppen a fájdalom hatására veszünk fel olyan testtartást, melyben kevésbé fáj a váll. Ha ezt a testhelyzetet sokáig tartjuk fenn a mozgás beszűkül, melyből kimozdulva ismét fájdalom jelentkezik. Ilyen esetekben kiemelt jelentősége van a gyógytornának.

A leggyakoribb fájdalmak mechanikus sérülésekből adódnak. (ín gyulladás, porckopás stb.)
Az izmok letapadnak, görcsösen megfeszülnek. Ez a fajta probléma gyógymasszőr segítségével orvosolható, de számítsunk arra, hogy egy kezelés nem lesz elegendő.
Vállfájdalom kar emelésekor megjelenhet helytelen testtartás, mozgásszegény életmód, de a gerincferdülés miatt is. Ilyenkor a kar emelését végző izmokat nyújtani kell.

Vállfájdalom lelki oka lehet a tartós, mentális feszültség.

Váll fájdalom kezelése

Sokan nem tudják, hogy vállfájdalommal milyen orvoshoz kell menni, pedig nagy szerepe van a pontos diagnózisnak. A váll nehezen hozzáférhető ízületi felépítése miatt, ezért külsőleg, kenőcsökkel nehéz bejuttatni a hatóanyagokat. A szervezetnek is nehézkes ezen a területen a fokozott anyagcserét és vérellátást biztosítani. Általában a leghatékonyabb eljárás az injekciózás, mivel ebben a formában tudják a legrövidebb idő alatt eljuttatni a hatóanyagot a kérdéses területre.

A vállfájdalom megelőzése

  • Törekednünk kell arra, hogy  megőrizzük a megfelelő fizikai állapotunkat. Az izomzat erősítése és nyújtása egyaránt fontos.
  • Akár ülő, akár fizikai munkát végzünk, ügyeljünk a helyes testtartásra!
  • Próbáljunk minél rövidebb ideig egy helyben ülni.
  • A nehéz dolgokat, tárgyakat soha ne emeljük fel hirtelen!
  • Az inaktivitás ugyanolyan káros, mint a túlterhelés.
  • Próbáljuk elkerülni a rossz mozdulatokat! Az olyan dolgokat, amiket gyakran használunk, tegyük elérhető magasságba.

Hasznos lehet a váll átmozgatása, majd a mellizmok, bicepsz, tricepsz nyújtása.
A természetes fájdalomcsillapítás folyamatában nem csak a tüneteket, hanem a gyulladást is meg kell szüntetni. Így lehet csak kezelni a kiváltó okot. Valamint gyógytornász, gyógymasszőr segítségére is szükség lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!