A hasnyálmirigy gyulladás

454
hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy a felhasban, közvetlenül a gerinc előtt helyezkedik el. Belső és külső elválasztású mirigy. Feladata az emésztőenzimek termelése, a szénhidrát-és zsíranyagcsere szabályozó hormonok termelése.

A hasnyálmirigy gyulladása a szerv leggyakoribb betegsége. Krónikus gyulladása komoly emésztési zavarokat okozhat. Amennyiben időben felismerik a betegséget, a hasnyálmirigy gyulladás kezelése teljes gyógyulást eredményezhet.

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei

  • Rendszeres hasfájás
  • Fájdalom a köldök magasságában
  • Haspuffadás, hasfeszülés
  • Hányás, émelygés
  • Sárgaság
  • Tünetei alapján könnyen összetéveszthető különféle gyomorproblémákkal, ezért mindenképpen érdemes laborvizsgálatot végeztetni.

A hasnyálmirigy gyulladás kialakulásának okai

A hasnyálmirigy gyulladást több tényező is okozhatja, de leggyakrabban olyan tényezők , amelyek gátolják a hasnyál kiürülését. Az esetek nagy többségében az epekő miatt alakul ki elzáródás, mivel az epe és a hasnyálmirigy közös vezetéken keresztül éri el a nyombelet.
A túlzott alkoholfogyasztás, az alkoholizmus is idült hasnyálmirigy gyulladást okoz
Valamint kiváltó ok lehet a túl sok zsíros étel fogyasztása.is. De bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet.

A hasnyálmirigy gyulladás kezelése

Vérvizsgálat során egyértelműen kimutatható az emésztőenzimek – más néven lipáz -megemelkedett szintje. Ennek alapján egyértelműen diagnosztizálható a betegség. A betegség lefolyásának súlyossága, nem függ össze a szint emelkedésének mértékével.

Azt, hogy a hasnyálmirigy gyulladás meddig tart a súlyossága és a kezelés hatékonysága határozza meg. Elsőként a szervi okok kizárására van szükség, majd a kísérő tünetek (fogyás, étvágytalanság) mérlegelése következik. A hasi ultrahang mellett CT vagy MR vizsgálat javasolt.

A gyógyulás folyamatának során a gyulladás megszüntetése koplalással érhető el. A beteg 2-3 napon keresztül nem fogyaszthat sem ételt, sem italt. A szükséges tápanyagot intravénás eljárással juttatják a beteg szervezetébe, gyulladáscsökkentőkkel kiegészítve. Így minden esetben kórházi kezelés szükséges.
A hasnyálmirigy gyulladás diéta nélkül nem gyógyulhat meg teljes mértékben. Fontos a kezelés befejeztével is a kímélő étrend, valamint érdemes dietetikussal egyeztetni. Speciális diéta szükséges, az alkohol kerülése, zsíros ételek mellőzése és gyakori, kis étkezések ajánlottak.

A hasnyálmirigy gyulladás három stádiuma

  • Enyhe eset, nem igényel fájdalomcsillapítást.
  • Mérsékelt eset, szükséges a rendszeres fájdalomcsillapítás.
  • Súlyos eset, szövődmények lépnek fel (például epeúti szűkület, súlyos zsírszéklet).

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!