A szorongás betegség?

2502
szorongás

Mindannyian tapasztaltunk már félelmet, idegességet, hiszen ez az élet velejárója és az egyének természetes reakciója váratlan vagy megterhelő élethelyzetekben. Szorongás érzését élhetjük át bizonytalan élethelyzetek, nyilvános szereplések alkalmával, vagy teljesítményhelyzetekben, betegségekre reagálva, negatív élmények, élethelyzetek alkalmával.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel, kattints ide  Stress Control kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

A szorongásra jellemző, hogy különbözőképp hathat, egyaránt lehet pozitív vagy negatív hatása az egyénre nézve. Hiszen vannak emberek, akikből a feszült helyzet hozza ki a legjobb teljesítményt. Előfordulhat negatív hatásként viszont a gátlás, vagyis amikor az egyén szinte megbénul az adott helyzetben, és jóval képességei alatt teljesít.

A szorongás tünetei

A szorongás tünetek nélkül igazából nem létezik, mégsem mindig vesszük észre embertársainkon. Magunkon sokkal könnyebben azonosíthatjuk.

Megjelenése a nyugtalanságtól a rettegéssel járó súlyos pánikrohamig terjedhet. Kóros, ha ok nélkül, valós fenyegetést nem jelentő események hatására jelentkezik, ha állandósul, ha rontja a teljesítményt, ha korlátoz, beszűkít, vagy ha a mindennapi működést megzavarja. Eleinte még nem betegség, de idővel az lehet belőle. Tennünk kell a szorongás ellen.

A szorongás gyakran nem köthető semmihez, „tárgytalan”, a létrejötte ismeretlen, leginkább kontrollálatlanul jelentkezik, és nem ritkán a legnagyobb jóllét közepette bukkan fel. Éppen ezért tud ennyire ijesztő, félelmetes lenni.

A szorongás testi, érzelmi, gondolkodásbeli és viselkedéses tünetekben nyilvánulhat meg, melyek egyénileg nagyon különbözőek lehetnek.

Testi megnyilvánulásnak tekinthetjük:

  • az arc kipirulását,
  • a szájszárazságot,
  • az izzadást,
  • a heves szívverést,
  • a mellkasi szorító érzést.

A krónikus szorongás a vázizomzatot is érintheti, a nyakizmok állandósult megfeszülése fejfájást, nyaki vagy háti panaszokat okozhat.

Érzelmileg furcsa, félelemhez hasonló, ideges feszültséget, szorongató érzést élhetünk át. Magatartásunk is nagyon megváltozhat ilyenkor. Gyakoriak az alvászavarok, olykor rémálmokkal kísérve. Előfordulhat, hogy elfelejtünk dolgokat, vagy tízszer is leellenőrizzük ugyanazt.

A szorongás lelki okai

A szorongó emberre jellemző a veszéllyel/veszélyeztetettséggel kapcsolatos gondolatok megjelenése is: azonnali veszélyérzetre utalnak a pánikbetegek „rosszul leszek”, „infarktusom lesz” gondolatai. A hipochondriások „súlyos betegségben szenvedek”, vagy a szociális fóbiások „megszégyenülök, leégek, butának tartanak” gondolatai.

A szorongás megszüntetése

Természetes, hogy a szorongás kellemetlen élményétől szabadulni igyekszünk, azonban a nem megfelelő szorongásoldás újabb problémákat eredményezhet. Veszélyt jelent az alkohol és az indokolatlanul szedett gyógyszerek használata, mert könnyen függőség alakulhat ki. Megpróbáljuk elkerülni a szorongást keltő helyzeteket, hosszú távon azonban ez sem jó megoldás. A szorongásos zavarokhoz gyakran társulhat depresszió is.

Az amerikai CBD olaj alkalmazása sem ritka a probléma megoldásának reményében.

A szorongás befolyásolja az önbecsülést, és az énképet. A szorongó személy a csökkent önbizalma miatt kevésbé áll ki önmagáért, vagy önmaga érdekeiért, nem tartja fontosnak önmagát. Érzékeny, szenzitív, könnyen megsértődik, ami miatt időnként védekezik, magyarázkodik, míg máskor akár arrogánssá válhat. Teljesítményhelyzetben a szorongó ember önmagához képest alacsonyabban teljesít, a döntéshozatalban bizonytalan, kerüli a problémás helyzeteket.

Összefoglalva a krónikus szorongás számos módon, változatos tünetekkel szétzilálhatja a személyiséget és a lelki összetevőket.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!