Tippek otthoni stressz ellen

444
otthoni stressz ellen

Pontosan tudjuk, hogy milyen káros hatással van szervezetünkre a negatív stressz. Megpróbálhatjuk elkerülni, de a külvilág ránk ható ingereit, a munkahelyi elvárásokat nem nagyon tudjuk befolyásolni. A stresszoldás megoldás lehet, ami többféle helyszínen, többféle módszerrel is lehetséges.

Egyet viszont teljes mértékben mi alakíthatunk, az pedig a saját kis kuckónk, a saját otthonunk, ahova a világ elől visszavonulhatunk. Ez a végső menedék, aminek a lehető legnyugalmasabbnak kell lennie, azaz teljesen stresszmentessé kell varázsolnunk legalább ezt az egyetlen helyet.

Az amerikai CBD olaj alkalmazása sem ritka a probléma megoldásának reményében.

Mit tehetünk az otthoni stressz ellen? Mi sem egyszerűbb, mint jól megvizsgálnunk az otthonunkban minket érő ingereket. A pozitívakat hangsúlyoznunk kell, a negatívakat pedig meg kell próbálnunk teljes mértékben kiiktatni.

Berendezés az otthoni stressz ellen

A fények nagyon fontosak és derűs hatásuk van a nagyméretű ablakoknak. Viszont, ha kicsik az ablakok és ezáltal sötét a lakás, akkor a fényt mesterséges világítással, lehetőleg több különböző helyen felbukkanó helyi fényforrásokkal pótolhatjuk. A kutatások a fehér és a zöld fényt tartják a leginkább hangulatjavítónak.

A múzeumi rend inkább feszültséget teremt, mint ellazít. Folyamatosan azt sugallja, hogy nem engedhetjük el magunkat, mert belső kontrollt kell tartanunk, nehogy a környezetünket tönkre tegyük. Inkább a kényelmi pontokkal dúsított berendezésre törekedjünk és tegyük praktikussá környezetünket. A bútor vásárlásnál pedig részesítsük előnybe a kevésbé kényes színeket és anyagokat, melyeken először is nem látszik meg minden, másodszor pedig könnyen elbánunk a keletkező foltokkal az anyag természete miatt.

Természetesen a túl nagy káosz, az átláthatatlan rendetlenség sem jó, hiszen legalább olyan feszültséget teremt, mint a túlzott rend. Stresszt okoz a túl sok vizuális inger, mint a tönkrement, esetleg piszkos bútor, szakadt, foltos szőnyeg is.

Hang és frekvencia hatások az otthoni stressz ellen

Az állandó háttérzaj olyan frekvenciás hatásokkal terheli a szervezetünket, amiktől feszültebbek, idegesebbek leszünk. Ha nem szeretjük a csendet – ami pedig olykor nagyon hasznos – akkor a TV helyett inkább egy lágyabb zenét tegyünk be. Jobb lesz tőle a lelkiállapotunk, kisimulnak az idegeink. A természet hangjainál, vagy az élőzenénél, amit valóban hangszerrel játszanak nincs is jobb.

Az elektromos berendezések sokasága sincs jó hatással szervezetünkre. Feltétlen figyeljünk oda arra, hogy a pihenésre, alvásra szolgáló helységben és lehetőleg annak közelében minimális elektromos berendezést működtessünk.

A funkciók elválasztása az otthoni stressz ellen

Manapság a home office időszakát éljük, amikor nagyon jellemző otthon a munkahelyi sarok. Ez rendben is van, ha nem hagyjuk összeolvadni a pihenés területével. A legjobb a külön dolgozó szoba, a legrosszabb pedig a hálóban kialakított dolgozó sarok.Talán meg sem kell magyaráznunk, hogy miért.

Próbáld úgy intézni a házimunkát, hogy ne legyen látszata a munkára utasító, befejezetlen dolgoknak. Ne hagyd elő a vasalódeszkát, ha tudod, hogy úgysem lesz időd folytatni a vasalást, és a porszívó se várakozzon a szoba közepén. Próbáld ütemezni a feladatokat, így megnyugtathat, ha tudod, hogy a hátra lévő feladataidra mikor szakítasz időt. Ez segít abban, hogy teljesen átadd magad a pihenésnek, amikor arra szükséged van, ezáltal az otthonodban kevésbé leszel stresszes.

Azért, hogy még nagyobb indíttatást kapj a stresszmentes otthon megteremtésére, ajánljuk figyelmedbe a stressz élettani hatásairól szóló cikkünket. Kívánunk stresszmentes életet!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!