Küzdelem a pikkelysömör ellen

117
pikkelysömör

A pikkelysömör olyan krónikus bőrbetegség, melyet gyulladás kísér és vörös bőrelváltozások jelzik. A görög psora szóból ered, jelentése viszketés, pikkely. A név arra utal, hogy a vörös foltokat, hámló bőr borítja. Lefolyása a nagyon enyhétől, a nagyon súlyosig terjedhet és a nőket nagyobb százalékban érinti.

A pikkelysömör jelentős negatív hatást gyakorol az élet minden területén, gyakran mentális problémákat okoz.

A pikkelysömör okai

Az okok lehetnek belső eredetűek:

  • genetikai,
  • stressz,
  • gyógyszerek,
  • fertőzések,
  • alkohol és dohányzás,
  • anyagcsere-és hormonális változások,

vagy külső eredetűek:

  • UV-sugárzás,
  • röntgen sugárzás,
  • kémiai tényezők,
  • bőr trauma.

Leggyakrabban 15-20 éves korban jelenik meg az emberek életében, de bármely életkorban előfordulhat. Fontos megjegyezni, hogy érintéssel nem terjed.

A pikkelysömör egy immunológiai autoimmun betegség, melynek okai még nem ismertek. Érdekesség, hogy már az ősi civilizációk időszakában is létezett, az első információk Kr. utáni 5. századból származnak.

A betegség fő kiváltója lehet a stresszes életmód, a nehéz élethelyzetek, a nem megfelelő étrend, esetleg az alkoholfüggőség.
Már bebizonyosodott, hogy a bőr gyorsan reagál a belső szervekre, és ez nagyban befolyásolja a bőrminőséget is. A bőr az emberi test legnagyobb érzékszerve, mely 28 naponta megújul. A pikkelysömör betegség esetén ez jóval rövidebb idő alatt történik meg, itt csupán 6-7 napról beszélhetünk.

A pikkelysömör jellemzői

Az érintett területek élesen körülhatároltak, erősen vörösek, a bőr felső része hámlik, rajta fényes ezüst fehér pikkely alakul ki. A bőr száraz, fájdalmas repedések vagy hólyagok keletkeznek rajta.
Erős hidratáló szerekkel a fájdalom és a viszketés enyhíthető vagy gyógyítható.

A pikkelysömör formái

A leggyakoribb a gócos forma, ami a betegek 80%-át érinti. Vörös vagy rózsaszín, korlátozottan emelt bőrfelülettel nyilvánul meg. Kis foltoktól egészen a nagy felületekig terjed, melyet ezüst pikkelyek borítanak. Leggyakoribb területek: a fej szőrös része, a térd, a könyök és a keresztcsont.

Az inverz változatában a bőr redők területei érintettek. A piros foltok megjelennek a mell alatt, az ágyékon, a hónaljban, a fülek mögött, a köldökben, gyakran pirosak és gyulladtak, de nem pikkelyesek.

A guttate változata akut forma, a könnycsepp formájú megjelenése jellegzetes, az egész testen. Első megjelenése gyermekkorban illetve fiatal korban történik. A bőr vörös és hámlik, a testfelület nagy része érintett. A pikkelysömörben szenvedők csupán 3%-át érinti.

Bármely formája esetén fontos a bőr megfelelő hidratálása, melyet kifejezetten az erre a célra tervezett krémek, balzsamok biztosítanak. A kezelés legfontosabb része a pontos diagnózis, melyet bőrgyógyász határoz meg.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!