A tüdőembólia jelei

782
tüdőembólia

A tüdőembólia a koronavírus kapcsán is többször szóba került. Félnünk nem kell tőle, de ismernünk nem árt ezt a nagyon komoly, életet veszélyeztető állapotot.

A tüdőembólia a mélyvénás trombózis egyik szövődménye. Tünetei igen változatosak, ezért gyakran félrediagnosztizálják. A panaszok közt előfordul: hányás, szédülés, mellkasi fájdalom, általános rosszkedv. A hangsúly, mint sok esetben, itt is a megelőzésen van, illetve a trombózisra való hajlamot igazoló genetikai vizsgálatok elvégzésén.

Tüdőembóliáról akkor beszélünk, amikor a vérkeringés alvadt vért, esetleg zsírszövetet vagy egyéb szövetet sodor el és elzárja a tüdő fő- vagy mellékartériáit. Tünetei attól függnek, mely artériát érinti az elzáródás. Amikor a tüdő fő ereit zárja el, hirtelen halállal is végződhet.

A tüdőembólia okai

  • Mozgásszegény életmód. Ha valaki ülő munkát végez vagy ágyhoz kötött, fokozottan veszélyeztetett.
  • A vér fokozott alvadékonysága. Ennek oka lehet genetikai, de ilyen tényező a dohányzás, fogamzásgátló szedése, vagy akár vérképzőszervi betegség.
  • Az erek belhártyájának károsodása. Kiválthatja egy gyulladásos betegség vagy hosszú időre behelyezett katéter.

A tüdőembólia tünetei és szövődményei

A tüdőerek részleges elzáródása nyomást gyakorol a jobb szívfélre, melynek következtében nehézlégzés, fulladás, mellkasi fájdalom, heves szívdobogás jelentkezik. De előfordul a bőr kékes lilás elszíneződése, köhögés és vérköpés is.

Teljes elzáródás esetén a vérnyomás erősen lecsökken, mely eszméletvesztéssel, orvosi ellátás hiányában halállal is végződhet.
Diagnosztizálása laboratóriumi vizsgálatot igényel, a tüdő erek kontrasztanyagos feltöltése vagy izotópos vizsgálat szükséges.

Ha valakinél már előfordult a mélyvénás trombózis, illetve genetikai hajlama van erre a betegségre, gondoskodnia kell a megelőzésről, valamint egyénre szabott életmód terápiáról.

A koronavírus fertőzés az erekre is káros hatást gyakorol, így a szervezetben létrejöhet erős gyulladás fokozza a vérrögképződés kockázatát. A vírus által okozott heves gyulladásos reakció befolyásolja a véralvadási rendszer működését, emiatt egyik lehetséges szövődménye a trombózis.
Ha Covid után köhögés jelentkezik vagy egyéb tüdőkárosodásra vagy tüdőembóliára utaló tünet, javasolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!