A vizsgaidőszak lelki hatásai

358
vizsga

Közeledik az érettségi, ami meghatározó esemény a középiskolások számára. Hatalmas a tét, ugyanis a továbbtanulás múlhat a jól vagy rosszul sikerült vizsgán. Cikkünk a fiatalokra nehezedő stresszről és annak lelki hatásairól szól.

Stressz a vizsgaidőszakban

Ha igazán helyesen akarunk fogalmazni, akkor nem is a stressz a helytálló kifejezés, hanem sokkal inkább a stressz-reakció vagy a stresszor. Minden egyes olyan helyzet, melyről azt érezzük, hogy veszélyezteti a pszichológiai vagy fizikai jólétünket. A vizsgaidőszak több stresszort tartalmaz, melyek az alábbiak:

A feszültségekkel teli időszak hosszú időn keresztül van jelen, ugyanis egymás után többször kell helytállni a megmérettetésen. Kezelni kell a szorongást és a folyamatos izgalmat, amely a vizsgák előtt jelentkezik. Például, hogy jó tételt húzol-e vagy eszedbe jut-e minden, esetleg nem fogsz-e leblokkolni. Emellett maga a vizsgaszituáció is komoly lelki terhet jelent.

Az érettségire május-júniusban kerül sor, ami azt jelenti, hogy a nagy melegben kell a jellemzően kényelmetlen ünnepi öltözékben túlesni az megmérettetésen. Ekkor a legtöbb fiatal érthető módon inkább a szabadban lenne a barátaival vagy épp bulizna, mintsem a könyvek és az érettségi vizsgalap felett görnyedjen.

A szorongással teli időszak kihat az alvásra és a kedélyállapotra is, így fáradtság, ingerlékenység, rosszkedv jelentkezhet. Egy szó, mint száz, a vizsgaidőszak lelkileg és fizikailag is rendkívül megterhelő.

Túlélni a vizsgaidőszakot

Annak érdekében, hogy a vizsgaidőszak ne facsarjon ki teljesen lelkileg és a helyzethez képest kiegyensúlyozott maradhass, pár hasznos tanácsot érdemes megfogadnod. Például a helyes időbeosztás nagyon sokat segíthet. Így kisebb esély van rá, hogy elúszol a feladataiddal és felkészületlenül mész a vizsgákra. Ha az segít, akkor szerezz be egy határidő naplót, használd a telefonodon a naptár alkalmazást vagy készíts EXCEL táblázatot. Mindegyik opció kiváló.

A vizsgaidőszakban könnyű elfeledkezni az evésről és akár éjszakába nyúlóan tanulni. Viszont a kialvatlanság és az éhség nem segíti a jobb teljesítményt, így bármennyire el vagy maradva tanulás terén, a kellő mennyiségű alvásra, illetve az evésre mindig szánj időt. Természetesen a kellő folyadékbevitelről sem szabad elfeledkezni, különösen a májusi-júniusi nagy melegben. A stressz csökkentésben a mozgásnak is nagy szerepe van, ráadásul egy kis edzés a tanulásban is segít!