A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek listája

3292
vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A magas vérnyomásra többféle gyógyszert írhat fel az orvos, melyeket az alábbiakban bővebben is kifejtünk.

Enyhébb esetekben az életmódváltás is változást hoz, azonban magasabb vérnyomásértékek, illetve szív- és érrendszeri rizikófaktorok esetén elengedhetetlen a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése. Ugyanakkor ebben az esetben sem lehet mellőzni az életmódváltást, tehát komplex kezelés szükségeltetik. Kiegészítésnek a vérnyomáscsökkentő gyógynövények is segíthetnek.

Angiotenzin-konvertáló enzimet gátló szerek

Ezeket a szereket gyakran ACE-gátlókként is emlegetik. Gyakorlatilag az inaktív angiotenzint alakítják át aktívvá, mely így direkt érszűkítő hatással rendelkezik. Ez az átalakulás szükséges a vérnyomás szabályozáshoz, azonban a túlműködés magas vérnyomáshoz vezet. Az ACE-gátlók gyakori mellékhatása a száraz köhögés. Bővebb információkat az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon találsz.

Angiotenzinreceptor-blokkoló szerek

Akinek a szervezete nem tolerálja az ACE-blokkoló szereket, azok számára az angiotenzin-receptort blokkoló, vagyis ARB-szerek jelenthetik a megoldást. A receptoron megakadályozzák az aktív angiotenzin kötődést, így megakadályozva a direkt érszűkítő hatást. 

Kalciumcsatorna-blokkolók

Ezeknek a gyógyszereknek a lényege, hogy megakadályozzák a sejtekbe való kalcium beáramlást, aminek köszönhetően javul a szívműködés, illetve az erek tágulnak és ennek következtében megvalósul a vérnyomáscsökkenés. Többféle készítmény érhető el, némelyek a szívre, míg mások az agyi erekre hatnak.

Diuretikumok

A diuretikum megnevezés a többség számára idegen, azonban, ha a hétköznapi nevüket használjuk, ami a vízhajtó, akkor biztosan sokan kapnak a fejükhöz egy aha felkiáltással. A diuretikum hozzájárul a szervezetben felhalmozódott folyadék távozásához. Leginkább akkor jöhet szóba alkalmazásuk, ha a fentebb már említett kalciumcsatorna-blokkolóra a beteg szervezete nem reagál megfelelőképpen. Többféle típusuk van, orvostól függ, hogy melyiket írja fel a páciens számára.

Béta-blokkolók

Alapvetően a béta-blokkolókat nem használják vérnyomáscsökkentőként, hacsak a többi terápiáról be nem bizonyosodik, hogy a páciens számára nem alkalmas. A bétablokkoló vérnyomáscsökkentő hatása a szívverés lassítása, illetve annak tehermentesítése által valósul meg. Ha az adott gyógyszer esetében mellékhatásokat tapasztalsz, akkor mindenképp konzultálj háziorvosoddal.

A természetes vérnyomáscsökkentő módszereket nem szabad elhanyagolnunk.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!