A napozás veszélyei

91
napsütésben

Bár mindenki nagyon örül a jó időnek, a napfénynek, fontos szem előtt tartanunk, hogy a napsugarak veszélyt is jelentenek az előttünk álló nyáron. Nyilván senki nem kíván magának egy napokig tartó kellemetlenségekkel járó leégést, a komolyabb betegségeket pedig ne is említsük, mint lehetőséget.

A napozás előnyei

Elővigyázatos és mértékletes napozás esetén számos előnye lehet a napfénynek. Nem csupán a szervezet D-vitamin előállításához járulhat hozzá, hanem a lelkiállapotot is pozitív irányban befolyásolja. A tengerparton való sütkérezés bizonyos bőrbetegségek esetén különösen hasznos, hiszen a sós víz és a napfény hám-oldó, illetve fertőtlenítő hatású. Emiatt pár napos tengerparti napozásnak köszönhetően az olyan bőrbetegségek tünetei enyhíthetők, mint a pikkelysömör, akne vagy ekcéma.

Mikor nem szabad napozni?

Ha hosszú ideje nem napoztunk és hófehér bőrünk van, akkor különösen óvatosnak kell lennünk. Lehet napozni, azonban fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrt, tehát nem délben, amikor a legerősebbek a napsugarak és nem is órákon keresztül.

Azoknak is vigyázniuk kell, akik szoláriumba járnak, hiszen álbiztonságot nyújthat a tudat, hogy már van egy alapszín a gépek miatt, azonban ezek fényét nem szabad összehasonlítani a napfénnyel.

Bizonyos bőrbetegségek kapcsán is meg kell gondolni a napozást, hiszen például a rosacea tünetei súlyosbodhatnak a napfény hatására. Ezenkívül az autoimmun bőrbetegségek esetében is kerülni kell a napfényt.

Az orvosok nem hiába hangsúlyozzák a műtéteket követően, hogy tartózkodni kell a napozástól, ugyanis a friss műtéti hegvonal vagy a seb a nap hatására esztétikailag zavaró mértékben bebarnulhat.

A legnagyobb veszély

A túlzott mennyiségű napozás hosszú távon komolyan károsítja a bőrt, így nagy mértékben megnő a bőr daganatos megbetegedéseinek esélye. Minél fiatalabb életkorban kezdődik a napozás, továbbá minél világosabb bőrrel rendelkezünk, annál nagyobb esélyünk lesz a melanoma kialakulására.

Habár vannak leégést enyhítő készítmények, azonban érdemes a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni, mint a már meglévő problémát orvosolni. Ha a leégés olyan mértékű, hogy a bőr hólyagossá válik, esetleg egyéb súlyos panaszok tapasztalhatók, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni. Emellett érdemes azzal is tisztában lenni hogy a beton és a homok növeli az UV sugarak hatását, így egy városi séta vagy tengerparti nyaralás során nagyobb az esélye a leégésnek.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!