Az a fájdalmas tyúkszem

510
tyúkszem

A láb egyik leggyakoribb elváltozása a tyúkszem, mely probléma elsősorban a hölgyeket és az idősebb korosztályt érinti. A lábat ért tartós nyomás következtében a bőr megvastagszik, így védve a lábat az ismétlődő dörzsölés és nyomás ellen. A tyúkszem nem más, mint egy kúp alakú szarucsap, amely nyomja az idegvégződéseket. Ez által kínzó fájdalmat okoz. A tyúkszem talpon elsősorban a az ujjak végén, a lábközépcsontokon, valamint a kalapácsujj lábháti felszínén keletkezik. Felülete kemény, fényes, általában kicsi és kerek, világossárga színű. Gyakran tapasztalható, hogy a deformált ízületek felett kialakuló tyúkszem krónikus ízületi fájdalmat okoz, ezért eltávolítása után is csak enyhülnek a panaszok, de sajnálatos módon meg nem szűnnek.

A tyúkszem tünetei

  • fájdalom
  • duzzanat a tyúkszem körül
  • kényelmetlen érzés gyaloglás közben

A tyúkszem kétféle típusát különböztetjük meg: a kemény és a lágy tyúkszemet.

  • A lágy tyúkszem szoros cipő viselés következtében alakul ki, mivel a lábujjak összedörzsölődnek, súrlódnak. Elsősorban a lábujjak között jelenik meg, ahol a bőr nedves.
  • A kemény tyúkszem kialakulását a láb boltozat statikai eltérése okozza.
    Könnyű azonban összetéveszteni a szemölccsel, amelyet azonban vírus okoz.

A tyúkszem kezelése

A tyúkszem kezelése sok esetben házilag is megoldható tyúkszem tapasz segítségével. A speciális tapasszal leragasztva egyrészt enyhül a nyomás, másrészt a tapasz hatóanyagával (szalicilsavval) segíthetjük a tyúkszem eltávolítását.

Mindig ajánlatos a fájdalom csillapítása érdekében megszüntetni a lábat ért nyomást, kényelmes cipőt hordani, ha kell leváltani a addigit!

A kisebb tyúkszem házilag vagy akár pedikűrös segítségével eltávolítható, áztatás után, óvatos bőrcsiszolással.

A tyúkszem eltávolítása

A sebészeti eljárások közül a leghatékonyabb a lézeres eltávolítás, vannak esetek, amikor csak ez vezet eredményre. A beavatkozás a bőrfelület fertőtlenítésével kezdődik, melyet a helyi érzéstelenítés követ. Az eljárás nem jár fájdalommal. A kezelés során a tyúkszem az ép szöveti felületről leválik, helyére pedig normál hámréteg alakul vissza. Minden esetben hegmentesen gyógyul. Speciális utókezelést nem igényel. A hámosodás eléréséig ajánlott fürdés után a bőrfelületet fertőtleníteni .

A tyúkszem megelőzésének legjobb módja, ha mindig megfelelő cipőt viselünk, ezáltal lábfejünk jó állapotban marad. Mindazonáltal a tyúkszem egy nagyon általános probléma, mely a kor előrehaladtával sajnos gyakrabban fordul elő.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!