A sóterápia

249

Amikor megsózzuk az ételt, akkor a rutinos mozdulat során bele sem gondolunk, hogy mekkora jelentősége van ennek a műveletnek. Holott a sónak a történelemben is jelentős szerepe volt, méghozzá olyannyira, hogy egykor fizetőeszközként is szolgált, sőt a sóbányák birtoklásáért véres háborúk folytak. A só jelentősége napjainkban sem csökkent, inkább csak átalakult. Nem csupán fűszerként használjuk nap, mint nap ételeink ízesítése céljából, hanem alternatív gyógymódként is alkalmazható a sóterápia alapanyagaként.

A sóterápiás eljárás

A sóterápia lényege, hogy a légkondicionált, valamint tisztított levegővel ellátott terápiás helyiségekben a páciensek belélegzik a sóban gazdag levegőt. Ez azért hasznos, mert a tüdő és a hörgők kitisztulnak, továbbá a tüdő gyulladása is csökken. Ezáltal a páciens egyszerűbben tud lélegezni. A só gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik, így képes a nyálkahártyát lazítani. A sóbarlangban optimális esetben egy kezelés negyvenöt-hatvan percen keresztül tart, melynek során a páciens körülbelül ezeregyszáz alkalommal lélegzik. Ez idő alatt a sóban gazdag levegő a tüdő minden egyes részébe eljut.

Milyen típusú sóterápiák vannak?

Többféle sóterápia áll rendelkezésre.

  • Első módszer – A sótéglákkal megtöltött sóbarlang vagy sószoba, ahova beülhetnek a páciensek. Ez a módszer inkább kellemes, mint hatékony, ugyanis az abszorpció minimális. A levegőben nincs elegendő só, ezért a terápia nem tekinthető gyógyászatinak, sokkal inkább wellness jellegűnek.
  • Második módszer – A nedves sóterápia lényege, hogy a sóoldat pára formájában jut a levegőbe. Ez a módszer nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor a tengerparton belélegezzük a sós levegőt. Rendkívül hatékony, ugyanis a só az arcüreg és a tüdő minden részébe eljut.
  • Harmadik módszer – Ez a típus gyakorlatilag száraz sóterápia, melynek lényege, hogy a helyiség magas koncentrációjú só beporlasztásával töltődik fel. Ezzel a módszerrel a só a tüdő mélyére juttatható.

Milyen betegségek esetén hatásos a sóterápia?

A sóterápia különösen a légúti megbetegedések esetén nyújthat segítséget, mint például a különféle allergiák, a köhögés, hörghurut, arcüreg, valamint orrmelléküreg gyulladás, asztma és krónikus obstruktív tüdőbetegség. Néhány alkalom után a terápiának köszönhetően a légzés könnyebbé válik, míg az olyan tünetek, mint a köhögés, tüsszentés és a légszomj enyhülnek.

Valóban van értelme?

Az igazság az, hogy a sóterápiával kapcsolatban nem igazán vannak tanulmányok, így annak kapcsán sem, hogy mennyire biztonságos. Ettől függetlenül nem kell tőle tartani. Érdemes mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, majd dönteni. Ha bizonytalan, akkor érdemes olyan helyszínen részt venni sóterápián, ahol orvosi háttér is rendelkezésre áll. A sóterápia kiegészítő kezelés, melyről szükség esetén célszerű kikérni orvosunk véleményét.