Valóban változtatnak szervezetünk működésén a multivitaminok?

65
multivitamin dobozban

Megfelelő összetételben, megfelelő körülmények között a multivitaminok valóban hatással lehetnek az egészségre, de fontos, hogy szétoszlassunk néhány gyakori tévhitet, elkülönítsük a tényeket a fikciótól és világos, tömör képet adjunk a valóságról.

Mi az a multivitamin?

A multivitamin olyan étrend-kiegészítő, amely tartalmazza az összes (vagy a legtöbb) vitamint, amely esetleg nem áll rendelkezésre az étrendben. A vitaminokat gyakran osztályozzák lipidekben (A-, D-, E-, K-, F-vitamin) vagy vízben (C-vitamin, B-komplex) való oldhatóságuk szerint.

A vitaminok nélkülözhetetlenek a normál anyagcsere és biokémiai funkciók fenntartásához. A multivitaminok tabletták vagy kapszulák. Amikor a multivitamin-tablettákat felmelegítik, és tömör, kompakt tablettákká préselik őket, tönkretehetnek néhány vitamint, amelyet állítólag tartalmaznak.

A multivitamin kapszulák nem esnek át ilyen eljáráson.

A multivitamin szerepe

A multivitamin szerepe az, hogy pótolja az étrendben azokat a hiányosságokat, amelyekben hiányozhatnak az elfogyasztott élelmiszerekben fellelhető tápanyagok közül. Sok embernek többféle vitamin és ásványi anyag hiánya van, de szervezetük kompenzálja a hiányt és ezek az emberek soha nem gondolják, hogy sokkal jobban éreznék magukat, ha további vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazna étrendjük.

A vitaminok és ásványi anyagok olyan mikroelemek, amelyekre a szervezetnek szüksége van egy sor normál funkció ellátásához. Ezeket a mikrotápanyagokat azonban nem a szervezetünk termeli, hanem az elfogyasztott élelmiszerekből, illetve a bevitt multivitaminokból kell származniuk.

A kapszulák biológiailag jobban hozzáférhetők, ha lebomlanak a szervezetben, ami gyorsabb felszívódáshoz vezet. A kapszulák nem tartalmazhatnak adalékanyagokat, így a szervezetnek nem kell annyi felesleges anyagot átszűrnie és kiürítenie, mint egy vitamintablettából.

A legjobb multivitamin kapszulák egyértelmű információkat tartalmaznak arról, hogy az egyes összetevőkből mennyit tartalmaz egy-egy kapszula. Sajnos nincs legjobb multivitamin kapszula, mert a férfiaknak és a nőknek jellemzően más vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön szervezetük.

Ha vérvizsgálatot végeztetünk, látni fogjuk vitamin- és ásványianyag-szintünket. Ez a legjobb módja annak, hogy megtudjuk, milyen konkrét kiegészítőket kell szednünk.

Minden gyógyszertárban kapható vitaminkapszula szigorú tesztelésen megy keresztül a hatékonyság, a tisztaság és az integritás szempontjából.

Azoknak az embereknek, akik vitamin- és ásványianyag hiánnyal küzdenek javíthatja általános egészségi állapotát a multivitamin, és hosszabb, egészségesebb életet élhet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha úgy érzed vitaminokra van szükséged, konzultálj orvosoddal!