A magnézium melyik formája a legjobb az alváshoz?

800
magnézium

A közelmúltban a magnézium fontosságát egyre jobban hangsúlyozzák. Sok esetben megoldás számos egészséggel kapcsolatos problémára, így az alvásban is segíthet. A sokféle magnézium miatt azonban megfogalmazódok a kérdés: melyik magnéziumforma a legjobb az alváshoz? A magnézium nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy jobban érezzük magunkat, jobban nézzünk ki és magasabb szinten teljesítsünk, amire egyébként a jó alvás önmagában is hatással van.

A magnézium fontos, mivel több mint 300 különböző enzimreakcióért felelős a szervezetben. Most megvizsgáljuk a különféle magnéziumfajtákat, megnézzük mi az a magnézium és miért van szüksége rá a szervezetünknek. A legtöbb ember magnéziumhiányos életet él és nem is tud róla, miért ne orvosolhatná ezt a hiányt egy egyszerű megoldással; hogy több magnéziumot fogyaszt.

A magnézium melyik formája a legjobb az alváshoz: különböző típusú magnéziumok 

A világ lakosságának akár 50%-a szenved magnéziumhiányban. Ezek megdöbbentő számok, ha azt nézzük, hogy egy egyszerű magnézium adag valójában mit tehet a szervezetünkkel. Ha fáradtságban, szorongásban, depresszióban vagy legyengült immunrendszerben szenvedünk, ezek mind a magnéziumhiány jelei lehetnek. Gondolj a tested magnéziumhiányára, mint egy kirakós játékra. Az egész rejtvényt kitöltöd, de hiányzik néhány darab; most nyilván még láthatod, hogy mi legyen a képen, de nem 100%-os a látvány. Ez a testünk, ha magnéziumhiányban szenvedünk. Továbbra is működik, de nem teljesen jól.

A magnézium több mint 11 különböző formája fogyasztható kiegészítőként. Mind a 11 forma különböző tulajdonságokkal és attribútumokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a számunkra, hogy megtapasztaljuk egészségügyi előnyeit.

A magnézium-citrát a magnézium egyik leggyakoribb formája. Ez a fajta magnézium a sav-citráttal kötődik, amely sok gyümölcsben és tartósítószerben megtalálható. Magnézium-citrátot kell szedni a szervezet magnéziumszintjének növelése érdekében, hogy fenntartsuk a homeosztázis állapotát. A kombináció hashajtó jellegéből adódóan nagyon nagy dózisban is alkalmazható székrekedés kezelésére.

A magnézium másik nagyon gyakori formája a magnézium-szulfát, ismertebb nevén Epsom só. Ezt a fürdővízbe tehetjük, és általa egy kellemesen lazító, pihentető fürdőzésben részesülhetünk. A magnézium-szulfát megnyugtatja és ellazítja a fájó izmokat és segít a stressz enyhítésében. A magnézium-szulfátot néha testápolókban és olajokban is használják ugyanerre a célra. Azonban nincs elegendő bizonyíték annak alátámasztására, hogy mennyire hatékonyan oldódik fel a pórusokban. Ezzel együtt a sófürdő nagyon jótékony módja annak, hogy ellazítsa a testünket egy stresszes nap után.

Bár mindkettő jó magnéziumtípus, nem kifejezetten az alvás és a szorongás kezelésére szolgálnak; itt jön képbe a magnézium-glicinát.

A magnézium-glicinát a magnézium egyik formája, amelyet glicin aminosavval kombinálnak. A glicin fehérjében gazdag élelmiszerekben, például húsokban és tejtermékekben található, és önálló aminosavként használják az álmatlansághoz kapcsolódó rendellenességek kezelésére. Ha magnéziummal kombináljuk, mind a magnézium, mind a glicin hatásait megkapjuk, ami rendkívül előnyös lehet általános egészségünkre nézve.

A magnézium-glicinát nemcsak az alváshoz, hanem a D-vitamin felszívódásához is fontos. A magnézium nagyon fontos szerepet játszik a D-vitamin felszívódásában és a csontok épen tartásában.

Tippünk: ha valóban jó minőségű magnézium készítményt keresel, kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet.

A magnézium szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin aktív formává alakuljon, ami viszont támogatja a kalcium felszívódását és anyagcseréjét, valamint a normális mellékpajzsmirigy-hormon működését. A D-vitamin-hiány akár 300%-kal is növelheti a kalcium és a magnézium felszívódását.

Vessünk egy pillantást arra, hogy a magnézium hogyan segítheti az alvást és más funkciókat.

A National Library of Medicine legfrissebb eredményei szerint a felnőttek több mint 50%-a küzd álmatlansággal vagy álmatlan éjszakákkal. Ahogy az emberek öregszenek, az alvási szokások kezdenek megváltozni, például a cirkadián ritmus vagy a REM-alvás módosulhat, de ez nem jelenti azt, hogy nyugtalan éjszakákat kellene töltenie egy idősebb embernek.

Amint azt korábban említettük, a magnézium több mint 300 különböző enzimreakcióért felelős a szervezetben. Ha nem jut elegendő magnéziumhoz, az rendkívül káros lehet az általános egészségére, mivel ezekből az enzimreakciókból hiányozna egy kulcsfontosságú összetevő. A 300 reakció közül az idegi működést és az alvási viselkedést a magnéziumhiány befolyásolja. A magnézium, mint az NMDA természetes antagonistája és a GABA agonistája kritikus szerepet játszik az alvásszabályozásban.

Az NMDA (N-metil-D-aszpartát) és GABA (γ-aminovajsav) receptorok kulcsfontosságúak testünk felépülésében és alvási viselkedésünkben. Mivel a magnézium közvetlenül kölcsönhatásba lép ezekkel a receptorokkal az enzimreakciók során, fontos látni, hogy a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele  kulcsfontosságú.

A magnézium melyik formája a legjobb az alváshoz?

A legjobb a magnézium-glicinát. A mögötte álló kutatások azt mutatják, hogy nemcsak az alvásban segít, hanem a generalizált szorongásos zavarban, a depresszióban és a BPD-ben is.

Érdemes kipróbálni magnézium-glicinátot lefekvés előtt két hétig és nagy valószínűséggel sokat javul majd az alvásminőségünk.

Forrás: usamedicalshop.com 

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!