A lúdtalp kialakulása és kezelése

264
lúdtalp

A láb feladata, szerepe kettős: egyrészt a járáshoz szükséges mobilitást biztosítja, másrészt a testsúlyt továbbítja a talajra. 

Kétfajta lábboltozatot különböztetünk meg:

  • Harántboltozat
    A lábközépcsontok végei  alkotják, ott ahol az ujjak csatlakoznak a lábhoz. Stabilitását a láb izmai, szalagrendszere és az ízületeket összekötő úgynevezett „tokrendszer” biztosítja.
  • Hosszboltozat
    A sarokcsonttól a lábközépcsont végéig tart.

A leggyakoribb statikai eredetű lábrendellenesség a lúdtalp. A láb boltozatos rendszere lesüllyed, ez okozza az elváltozást.  Oka lehet a láb túlzott terhelése, vagy a helytelen irányú terhelés. De okozhatja baleset, illetve daganatos betegség utáni deformitás. A jelenség gyakran társul a sarokcsont testünk tengelyéhez viszonyított dőlésével. Estére alaposan elfárad a láb, a talp, fájhat a boka, a térd, a csípő, de akár a derék is.

Két éves korig mindezt nem tekinthetjük kórosnak, hiszen kisgyermekkorban a lábboltozat még nem alakul ki. Amennyiben viszont veleszületett rendellenességről beszélünk, fontos a korai felismerés, valamint a mielőbbi kezelés.

A lúdtalp tünetei

A fizikális vizsgálat általában elegendő, de időnként ez kiegészül eszközös eljárással.A nyomásnak kitett terület vizsgálatával megállapítható a talp deformitása következtében kialakuló nyomási zónák megjelenése. 

A lúdtalp kezelése

A lúdtalpbetét viselése gyermekkorban nem mindig ajánlott. Ebben az életkorban ajánlatosabb a lábtorna, a láb boltozatát tartó izmok erősítése. Hogy miért? Mert amennyiben gyermekkorban betéttel támasztjuk meg a láb boltozatát, pont azokat az izmokat sorvasztjuk el, amelyek a boltozatos lábszerkezet kialakulásáért felelősek. A sarokcsont emelésére kapható úgynevezett supinált cipő kapható a gyógyászati segédeszköz boltokban, érdemes a használatához orvosi javaslatot kérni.

A lúdtalpbetét feladata nem más , mint a hossz- és harántboltozat helyreállítása, valamint a sarokcsont dőlésének koordinálása. A lúdtalpbetétet egyedi méretben is elkészítik. A hosszboltozatot mind a külső talpélnél, mind a belsőnél megemeli úgy, hogy a boka alatti ízület egyik irányba se térjen ki. A harántboltozat megemeléséhez a középső lábcsontok végei mögött a talpon lencse alakú kiemelkedést találunk, amely nem engedi a talajhoz nyomódni a talpközépi részeket. 

Felnőtt korban, amennyiben valamilyen panasz jelentkezik, akkor célszerű elkezdeni a lúdtalpbetét viselését. Amikor olyan jellegű terhelésnek van kitéve a lábunk, mint például álló munka vagy sportolás, érdemes preventív jelleggel speciális lábbelit vagy talpbetétet viselni. Ezáltal csökkentve a túlterhelés következményeit.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!