Új kutatási eredmény született a heredaganat kezelésében

30
laboratórium

Az MTI információi szerint a Pankotai Tibor vezetése alatt működő HCEMM Genom Instabilitás és DNS Hibajavítás kutatócsoport, valamint Beöthe Tamás, a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet urológiai osztályának főorvosa közreműködésével olyan kutatás született, amely szerint komoly műtét válhat elkerülhetővé előrehaladott stádiumban lévő heredaganatos betegeknél: sok esetben a kemoterápia önmagában elegendő lehet.

A közleményben az áll, hogy esetek többségében a hererák a fiataloknál kialakuló úgynevezett csírasejtes daganat, ami arra utal, milyen típusú sejtekből származik a daganat. A daganattípus régóta jól kezelhető, még az előrehaladott esetekben is. Viszont a nem jól reagáló betegek kezelése általában 3-4 körös kemoterápiából áll, amit komoly műtéti beavatkozás is követ az időnként megmaradó daganatok miatt. Ez megterhelő, kockázatos és nagy szakértelmet igényel.

A kutatók rámutattak, a komoly műtét a legtöbb esetben nem feltétlenül szükséges, elegendő lenne a kemoterápiás kezelés. A döntés, hogy van -e műtétre szükség, az orvos kezében van. Éppen ezért a Genom Instabilitás és DNS Hibajavítás kutatócsoport célja az eddigi eljárásoknál érzékenyebb, részletesebb, akár vérmintából végezhető daganat diagnosztika megalapozása. Ez az eljárás eszközt adhat a daganatterápiát tervező orvos kezébe, hogy csak akkor rendeljék el a komoly műtétet, ha feltétlenül szükséges – áll a közleményben.

Forrás: MTI 2024. május 19., vasárnap 4:52