Védekezés a nap sugarai ellen

86
Védekezés a nap sugarai ellen

A nyár három hónapja sokunknak a kedvenc időszaka az évben. A szabadságot, a bulizást, a pihenést jelenti és mindezt jóidőben. A nyári időszak mellé társul természetesen a napsütés, ami önmagában egy csodás dolog, de ha nem védekezünk ellene, elég negatív hátulütőkkel számolhatunk.

Valószínűleg mind hallottunk már az UV-sugárzásról, magyarul ultraibolya sugárzásról. Ennek két típusa van: UVA és UVB. Mind a kettő káros a bőrünkre, viszont más módon. Az UVA-sugárzás öregíti a bőrt, az UVB-sugárzás pedig a jól ismert leégést okozza. Ezek ellen védekezni a leghatékonyabban naptejjel tudunk. Léteznek olyan naptejek, melyek csak az egyik fajta sugárzás ellen védenek, de ezeknek a használata egyáltalán nem ajánlott. Használjunk olyan naptejet, mely mind a kétféle sugárzás ellen biztosít védelmet.

A nap elleni védekezésre léteznek úgynevezett napvédő-szűrők. Ezek közül a legismertebbek a kémiai és az ásványi szűrők. A kémiai szűrő hővé alakítja a sugárzást, miután bőrünk felszívta azt. Natúrkozmetikumokban azonban ez a szűrő nem engedélyezett, bizonyos kémiai hatások miatt. Az ásványi szűrők azok, amiket valószínűleg mi is megtalálunk a háztartásban. Ezek a napvédők visszatükrözik a fényt, így mondhatni egy védőréteget képeznek a bőrünk felszínén.

Akadnak emberek, akiket a nap nem éget meg. Valószínűleg sötétebb, kreol bőrrel rendelkeznek, ezért nem is szoktak naptejet használni. Ez sajnos egy rossz szokás, ugyanis a naptej nem csak a bőrégés ellen véd. Az UV-sugárzás hosszútávon elég rossz hatással van bőrünkre, független attól, hogy okoz-e bőrégést, épp ezért rendkívül fontos valamilyen napvédő használata a forró nyári napokon.

A nagy melegben a hosszú ujjú ruházat nem túl kényelmes, de valamilyen fejfedő, napszemüveg használata javasolt. Körülbelül 11 és 15 óra között a legerősebb a nap, ha tehetjük ne feltétlen ilyenkor tartózkodjunk napon, vagy védekezzünk ellene megfelelően. Az utóbbi években a napvédők variánsai sokszorozódtak, akár spray, gél vagy különböző folyadékok használatával is is kialakíthatjuk a megfelelő védelmet. Vigyázzunk a bőrünkre, használjunk napvédőt!