A gyulladásos bélbetegségek lelki okai

1330
bélrendszer

A kutatók a mai napig vizsgálják, hogy pontosan milyen okok állnak a gyulladásos bélbetegségek hátterében. A kutatások alapján nem kizárt, hogy a betegségek kialakulásában nagy szerepe van a családi halmozottságnak, a környezeti tényezőknek és a genetikai háttérnek. A szakértők úgy vélik, hogy mindezeken túl az egyén lelki állapota is befolyásolja a bélbetegségek megjelenését.

A bélbetegségek kialakulásának megközelítése tudományos szemmel

A tudományos vizsgálatok alapján az olyan egészségügyi problémák, mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa kialakulásában az öröklött tényezők és családi halmozódások nagy szerepet játszanak. Emellett a környezeti faktorok is jelentős befolyással bírnak, ezek közül csak a dohányzás kiemelhető.

A szakértők régóta vizsgálják a betegségek, valamint a stressz és étrend közti kapcsolatot, azonban pontosan nem tudják, hogy utóbbiak hogyan hatnak bélbetegségek kialakulására. A multifaktoriális betegségek eredete a mai napig tisztázatlan. Az élettani és biológiai okok mellett a lelki befolyásoló tényezők meglehetősen háttérbe szorulnak, pedig bizonyára sok esetben meghatározó szerepük van.

Tudományos esemény középpontjába kerültek a lelki tényezők

A szakma prominens képviselői egy tudományos konferencián megállapították, hogy nincs egy olyan betegség sem, melynek kialakulásában vagy lefolyásában a lelki okok ne játszanának szerepet.

A szakértők szerint gyulladásos bélbetegségek létrejöttében sincs nagyobb jelentősége a pszichés tényezőknek, mint más népbetegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák kialakulásában. Azonban a vizsgálatok alapján a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában már egyértelműen kimutatható, hogy az állandó stressz elősegíti a kór fellobbanását.

Az MGT Colon Szekció aktuális Tudományos Ülésén elhangzott, hogy Dr. Lakatos László, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa arról számolt be, hogy a gyulladásos bélbetegségek kezelésére megalapított speciális centrumokban a betegeket olyan munkacsoportok kezelik, melyekben szakorvos, asszisztens, dietetikus és pszichológus dolgoznak együtt. A kezelés részeként az érintettek lelki állapotával is kiemelten foglalkoznak, tehát az otthoni és munkahelyi örömüket és bánatukat is megosztják a szakemberekkel. Ez már komplex kezelést jelent és nagyon dicséretes.

Forrás: https://www.mgtcolon.hu/aktualitasok.php?id=29

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!