Vérnyomás csökkentő ételek

373
vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás a legfőbb kockázati tényezője az olyan betegségeknek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek. Kezeletlenül szinte biztosan állapotromlás következik be, mely az életet veszélyeztető következményekkel járhat. Éppen ezért nem szabad félvállról venni a problémát. A gyógyszerek mellett természetes megoldások is rendelkezésre állnak, melyekkel hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás.

Rengeteget számít az életmód

Egyrészt a vérnyomás csökkentésben nagy szerepe van az elfogyasztott ételeknek, másrészt a rendszeres mozgás szerepéről sem feledkezhetünk meg. Természetesen ez esetben is jobb volna a prevencióra koncentrálni, mint a már kialakult problémával küzdeni. Leginkább azok a sportok segítenek a megelőzésben, melyek a szív működését gyorsabb munkára sarkallják, illetve fokozott oxigénfogyasztással járnak. A már kialakult magas vérnyomás esetében viszont nem szabad túlzásba esni, hiszen veszélyes lehet. Jobb egy könnyed sétával kezdeni és fokozatosan, lassan emelni az intenzitást és a távot. Erről célszerű a háziorvossal is konzultálni.

Mi kerül a tányérra?

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett is fontos az egészséget támogató étrendre nagy figyelmet fordítani, hiszen a gyógyszerek önmagukban nem oldanak meg minden problémát. Komplex kezelésben, életmód váltásban kell gondolkodni, ennek pedig az is részét képezi, hogy milyen ételek kerülnek a tányérra.

A túlzott sófogyasztást mindenképp kerülni kell, mivel hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. Viszont a lazacot és egyéb zsíros tengeri halakat érdemes beépíteni az étrendbe, mivel nagyon sok omega-3 zsírsav található bennük, ez pedig hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.

A természetes vérnyomáscsökkentő módszerek között a gyógynövényeket és azok kivonatait is számon tartjuk.

A bogyós gyümölcsök fogyasztása is igazán hasznos, mivel tele vannak antioxidánsokkal. Továbbá a bennük lévő antocianidinek fokozzák az értágító nitrogén-monoxid felszabadulását, aminek köszönhetően megvalósul a vérnyomás csökkentés.

A céklát is javasolt gyakran fogyasztani, akár főtt vagy céklalé formában. Nagyon sok tanulmány vette górcső alá a cékla magas vérnyomásra gyakorolt hatásait, az eredmények pedig egyértelműen azt bizonyítják, hogy a cékla fogyasztása rendkívül hasznos. Ezen kívül a paradicsom, zeller és répafogyasztás is jó hatással van a vérnyomásra. A zöldségfogyasztás összességében mindenképp jót tesz az egészségnek, a vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével akár a gyógyszer elhagyása is szóba jöhet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!