A fogszuvasodás okai

94
fogszuvasodás okai

Mi jut eszünkbe, ha gyakori betegségekről beszélünk? Sokan talán az influenzára, megfázásra, esetleg valamilyen vírusra gondolnak, de elég valószínűtlen, hogy a fogszuvasodás ugrik be. Ennek ellenére ez az egyik leggyakoribb megbetegedés.

Európában a kisebbek körében a kétharmadot is eléri gyakorisága, felnőtteknél ez a szám pedig még ennél is magasabb. Talán nem is gondolnánk mennyire veszélyes. Valójában nemcsak a fogak komoly roncsolódásához, de nagyon szélsőséges esetben az életünk elveszítéséhez is vezethet.

Törődésünk jeléül most olyan információkat osztunk meg veled, amik a fogszuvasodás elkerülésében segítségedre lehetnek.

A fogszuvasodás három különböző tényező miatt alakulhat ki:

  • fogszuvasodásra való hajlam,
  • túlzott mennyiségű cukor fogyasztása
  • és a fogszuvasodást okozó baktériumok jelenléte.

Talán nem is gondolnánk, de a fogszuvasodás fertőző betegség, ugyanis baktériumok okozzák. Nyálon keresztül kerülhetnek a gyermekek szájába, születni nem lehet velük. Elég akár egy kulacsból inni, máris megvan a baj. Sajnos több mód is van a kialakulására éppen emiatt fontos gyermekeinket megtanítani a megfelelő fogmosásra, fogaik óvására.

Tippek a fogápoláshoz

  • Ugyebár az őrlők a rágásra leginkább használt fogaink, így ők vannak kitéve a legtöbb lehetséges lepedéknek. Tisztítani is alaposabban kell őket a gödrös felületük miatt.
  • Magas cukortartalommal rendelkező ételek, italok előnyt jelentenek a kórokozóknak, ugyanis az ezekben lévő cukrot a nyál nem tudja lemosni a fogak felszínéről. Kerüljük őket!
  • Fontos a fogmosás megfelelő időben való elvégzése is, hiszen minél tovább van a fogunkon ital vagy ételmaradék, annál károsabb lehet.
  • Szájszárazság, vagy fluorid hiány is okozhat fogszuvasodást, de akár egy túl régi fogtömés is.

Mi a teendőnk a fogszuvasodás megelőzése érdekében?

A rendszeres, étkezések utáni fogmosás, esetleg, ha a fogmosás éppen nem lehetséges, akkor a cukormentes rágó vagy egy alma biztosíthatja a megfelelő védelmet fogaink számára. A dolgunk egyszerűen csak a megfelelő szájhigiénia.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!