Miért jók az adaptogén növények?

601
adaptogén növények

Szervezetünk védekező rendszere, az immunrendszer a nap 24 órájában teljesít szolgálatot annak érdekében, hogy megvédjen bennünket a káros hatásoktól, bakteriális vagy vírusos fertőzésektől, a stressz hatásaitól, illetve az egyéb külső rossz hatású tényezőktől, mint például a sugárzások, mérgező anyagok és egyéb kórokozók testre gyakorolt támadásaitól.

Az immunrendszer támogatása tehát nagyon fontos, ezért ennek érdekében érdemes számunkra megfelelő tápanyagokat fogyasztani, valamint ezekkel egy időben figyelni a megfelelő táplálkozásra, életvitelre is.

Ha jobban megfigyeljük a napi rendszerességgel ránk zúduló feladatokat, a kutyafuttában elfogyasztott feldolgozott élelmiszereket, a folyamatos kapkodó életritmust és az ezzel járó érzelmi stresszeket, bizony könnyen felismerhetjük, hogy szervezetünknek szüksége van a támogatásunkra.

Szerencsére a természet megáldott minket rengeteg olyan lehetőséggel, melyet jól ismerve és használva mosolyt ajándékozhatunk az egyébként túlhajszolt testünknek.  Az adaptogén növények jó társaink lehetnek az immunrendszer egészséges működtetéséhez. Nevüket arról kapták, hogy támogatják a szervezet alkalmazkodó képességét a különböző káros hatások ellen (to adapt angolul alkalmazkodást jelent), a fizikai stressztől a szervezetünket gyengítő, táplálkozással bevitt kémiai anyagokra adott reakciókig, elég széles körben lehet ránk jótékony hatással rendszeres fogyasztásuk. Ezek a növények a hormonrendszerre, és az immunrendszerre is hatnak, segítenek az egyensúly fenntartásában, illetve szükség szerint a visszaállításában is. Megfelelően adagolva gyakorlatilag mellékhatások nélkül alkalmazhatók, mérgező hatásuk nem ismert, azonban figyelembe kell venni 1-1 növény sajátosságait, és az adagolást előírás szerűen kell betartani annak érdekében, hogy a hatás mindvégig a szervezet előnyére váljon. Adaptogén növény például: ázsiai ginzeng, amerikai ginzeng, tajgagyökér, álombogyó, illatos varjúháj. Az adaptogén gyógynövények egy részét csak kúraszerűen javasolt alkalmazni.

Ha szeretnéd megtudni melyik a legjobb ashwagandha kapszula, olvasd el erről szóló cikkünket. Ezáltal már kapszula formájában is beviheted a szervezetedbe az ashwagandha gyökér kivonatát.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Ezt a felgyorsul világot szervezetünk nehezen tudja követni, vagyis a gyors fejlődés olyan tehernek teszi ki a hormonrendszert, mely nem tud ilyen mértékben lépést tartani a fejlődés ütemével, és gyorsan kimerül. Elsősorban a mellékvese érintett, hiszen a stresszhormonok termelésében játszik szerepet. A folyamatos érzelmi stresszek hatására gyakran érzünk kimerültséget, fizikai, mentális és érzelmi fáradtságot, esetleg ebből eredően közömbösséget az elvégzendő feladataink iránt, még akkor is, ha korábban örömforrást jelentettek számunkra.

Az adaptogén növények segítenek abban, hogy szervezetünk az őt ért negatív hatásokat nagyobb alkalmazkodóképességgel küzdje le, valamint kiváló eszközök arra, hogy a gyorsan változó hatásokat kevesebb káros folyamat kísérje testünkben. Ezek a negatív hatások egyes szervnél túlműködést, más szerveknél alulműködést okoznak, így létrejön egy egyensúlytalanság, mellyel a szervezet egy ideig külső segítség nélkül is meg tud birkózni, azonban az esetek többségében hosszan elhúzódó egyensúlytalanságról beszélhetünk, így szükséges a külső támogatás.

Az adaptogén növények áldásos hatásait már a keleti orvoslás is elismeri, és szívesen alkalmazza őket, mivel elsősorban a belső elválasztású mirigyekre, azaz a nagyon érzékeny hormonrendszerünkre hatnak, mely az egész testünkre kihatással van, sejt szinten. Hatásukat akkor fejtik ki a legjobban, ha ismerjük és megfelelő módon alkalmazzuk őket. Ez igaz az egyéb gyógynövényekre is.

Az adaptogén növények áldásos hatásai közül kiemelhető a nyugtató hatás, mely a negatív stresszekre adott testi reakciók csökkentésének eredménye, de jelentős méregtelenítő hatással is bírnak, elsősorban a máj egészséges működését és a rossz koleszterin szint csökkentését segítik elő. Képesek a sejtek és a szövetek egyensúlyának visszaállítására, hangulatemelő és étvágyszabályzó hatásuk is van. Kiegyensúlyozza a szervezetben zajló folyamatokat, ott hat, ahol éppen szükség van rá.

Mint minden gyógynövény, az adaptogén növény is csak akkor fejti ki hatását, ha adunk neki elegendő időt a beépülésre, így érdemes elköteleződni használatuk mellett. Ahhoz, hogy a szervezet öngyógyító tevékenysége beinduljon, és tartós maradjon, kúraszerű alkalmazásuk ajánlott.

Milyen esetekben ajánlott? (a teljesség igénye nélkül)

  • túlterhelt, stresszes életmód
  • sport
  • magas vérnyomás
  • alvászavar
  • szorongás esetén
  • hormonegyensúly felborulása esetén
  • méregtelenítés segítésére
  • kimerült mentális és fizikai állapotokban

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!