Vedd fel a harcot a magas koleszterinszinttel!

555
koleszterin szint

A köztudatban a koleszterin negatív színben tűnik fel, holott a szervezet számára nélkülözhetetlen. Olyannyira, hogy testünkben mindenütt jelen van, főleg az idegrendszerben, epében és mellékvesékben. A szervezet is előállítja, de táplálék útján is bevisszük. A test számos funkcióját támogatja, ugyanakkor a túl magas koleszterinszint, pontosabban a HDL és LDL altípusok magas értéke komoly veszélyeket rejt magában, hiszen olyan szövődményeket okozhatnak, mint a szívinfarktus, az agyi infarktus és a magas vérnyomás.

Mit nevezünk magas vérnyomásnak?

Az összesített koleszterinszint, vagyis a HDL és LDL együttes értékének összes zsírszállító fehérje töménysége a vér literére számítva adja meg, hogy mekkora a szervezet koleszterinszintje, mindezt mmol/liter mértékegységben. A koleszterinszint nagysága alapján állapítható meg, hogy mennyire súlyos az állapotod. Az értéked akkor normális, ha az összkoleszterinszinted 5,2 mmol/liter alatt van. Ha az érték 5,2 fölötti, de 7,8 alatti, akkor törekedni kell rá, hogy az érték 5,2 mmol/liter alá kerüljön újra. Viszont, ha az értéked 7,8 feletti, abban az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulnod, mivel kóros állapotról van szó.

Ha az LDL és a HDL értékeket külön vesszük górcső alá, akkor előbbi esetében a 3,4 mmol/liter számít normálisnak, míg a 4,2 mmol/liter érték kóros, utóbbi kapcsán 1,7 mmol/liter értékig normális a koleszterinszint, 2,3 felett pedig kóros.

A magas koleszterinszint kezelése

A magas koleszterinszint csökkentésének egyik legoptimálisabb módja az étkezési szokások megváltoztatása. A rostfogyasztás növelése több szempontból is előnyös, ezért érdemes növelni a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a zöldségek és gyümölcsök fogyasztást. Ami talán ennél is fontosabb, az állati eredetű, telített zsírok fogyasztásának csökkentése, ugyanis a telített zsírsavak nagy mértékben hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Az állati zsírok helyett érdemes avokádóolajat, halolajat vagy olívaolajat használni. Emellett a rendszeres testmozgás is sokat segíthet. Ha alternatív gyógymódokat, például gyógynövényeket is szeretnél alkalmazni, akkor nagyon fontos erről konzultálni a kezelőorvosoddal és kikérni róla a véleményét. Saját elképzeléseid alapján, az orvosi utasítást figyelmen kívül hagyva semmiképp ne kezdj öngyógyításba.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!