Torokmandula műtét előtt állsz? Ezt érdemes tudnod

581

Mandulaműtétre általában akkor kerül sor, ha a jelentősen megnagyobbodott mandula gyakori visszatérő gyulladásokat okoz évente több alkalommal is erős torokfájdalom és magas láz kíséretében. Ha a mandula körül tályog alakul ki, abban az esetben a műtét elkerülhetetlenné válik.

Mikor indokolt a mandulaműtét?

Az említett okok mellett, akkor is szükség lehet a sebészeti eltávolításra, ha a mandula krónikus gyulladt állapotban van, vagy jelentős mértékben megnagyobbodott. Utóbbi esetében az lehet a probléma, hogy a túlzottan nagy méretű mandulák szűkítik a torkot, melynek következtében nyelési, de akár légzési nehézségek is felléphetnek, ezáltal éjszakai légzéskimaradás vagy horkolás is tapasztalható.

A mandula műtét menete

A beavatkozás általában negyven percet vesz igénybe és gyakran az orrmandula eltávolításával együtt zajlik. A műtétet legtöbbször általános érzéstelenítésben, vagyis altatásban végzi az orvos. Viszont, ha fokozott kockázatú altatásra kerül sor, például súlyos beteg vagy idős ember esetében, akkor helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás.

A mandula eltávolításhoz többféle módszer áll rendelkezésre. A klasszikus eljárás a fém raspa segítségével történik mechanikusan. A torokmandula kisebbítő műtétet rádiófrekvenciás vagy lézeres eljárással végzi az orvos.

A legkorszerűbb alternatíva az úgy nevezett koblációs torokmandula műtét, mely a hagyományos opcióhoz képest jóval hatékonyabb és kíméletesebb. A technológia lényege, hogy a szövetek precíz eltávolítását egy fókuszált plazmával végzik alacsony hőmérsékleten, így a környező szöveteket kisebb hőterhelés éri és a végeredmény simább anatómiai felület lesz. Ráadásul csökken az operáció ideje, ritkábbak az utóvérzéses szövődmények és a műtét utáni fájdalmak is enyhébbek.

Élet a mandulaműtétet követően

A műtét napján olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a véres hányás vagy köpet, a köhögés vagy épp a köhögési inger. Altatásban végzett beavatkozáson átesett betegeknél nyugtalanság is gyakran jelentkezik. A beavatkozás utáni napokban az alkalmazott gyógyszerek miatt aluszékonyság, fejfájás, hőemelkedés és hányinger jellemző.

Ha nem tapasztalhatók szövődmények, akkor a műtét napján hazamehetsz. Ezután két hétig kímélő életmódot kell folytatnod, fontos, hogy sok folyadékot vigyél be és eleget pihenj. Az alkoholfogyasztást teljes mértékben mellőzd és a puha, könnyen fogyasztható ételeket részesítsd előnyben.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis, terápia felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha orvosi javaslatra van szükséged, konzultálj orvosoddal!