Tippek a zsíranyagcsere fokozására

422
zsíranyagcsere fokozása

Életmódunk az utóbbi évtizedekben sajnos jelentősen megváltozott. Egyrészt elkényelmesedtünk, másrészt folyton rohanunk, kapkodunk. Ennek megfelelően táplálkozási szokásaink is átalakultak és a bőséges választék ellenére sem mondható éppen kiegyensúlyozottnak. Aki mégis odafigyel az egészséges, változatos, teljes értékű tápanyag bevitelre, az elegendő mennyiségű folyadékra, az legyen nagyon büszke magára. Szervezete egészen biztos meg is hálálja számára.

A zsírok szervezetünkben folyamatos átépülésben vannak. Vízben nem oldódnak, ezért szállításukban speciális lipoproteinek segítenek. Két típusát különböztetjük meg: a jó koleszterint (más néven HDL-t) és a rossz koleszterint (más néven LDL-t).

A HDL szervezetünkben a koleszterint a májba szállítja, ami ott átalakul, kiválasztódik. A májban történik a zsírsavak felhasználása és előkészítése. A májból a koleszterin eljut a sejtekhez és itt szerepet játszik a sejtfal felépítésében. A felesleges koleszterint raktározható formára alakítja.

Az LDL koleszterinszint növekedésekor az egyes szervek sejtjei veszik fel a szükséges koleszterin mennyiséget. A felesleges koleszterin az érfali hab sejtekben raktározódik el, ami nem mást, mint az érelmeszesedés kezdeti stádiumát jelenti. A zsíranyagcsere zavarok lehetnek veleszületettek, de a helytelen életmódnak is köszönhetőek.

Minden sikeres terápia alapja a táplálkozás átalakítása. Manapság elsősorban a telített zsiradékok csökkentését és a telítetlen zsiradékban gazdag táplálkozást javasolják. Emellett bizonyos növényi kivonatok, mint az indiai hársfacserje gyökér kivonat, illetve a forskolin hatóanyag jótékonyan befolyásolja a zsíranyag-cserét.

A halak kivételével az állati zsírok nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsiradékot. Helyes táplálkozás esetén a zsírok aránya nem lehet több, mint 30%, ezen belül is a telített zsiradékok mennyisége ennek csak ⅓-át teheti ki.

Mi okozhatja a lassú anyagcserét?

  • A rendszeres testmozgás hiánya,
  • helytelen étkezési szokások,
  • cukros italok és ételek fogyasztása,
  • kevés alvás,
  • túl sok stressz (étvágy rohamhoz vezethet),
  • bizonyos betegségek (pl. cukorbetegség).

A reggeli nagyon fontos étkezés, hiszen serkenti az anyagcserét. Ezután napközben célszerű többször keveset enni, mint néhányszor nagyobb mennyiséget. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása nélkülözhetetlen. Ajánlott napi mennyiség 2-3 liter.

Anyagcsere fokozó élelmiszerek: uborka, brokkoli, citrom, alma, paradicsom, avokádó.

Javasolt tehát a húsfogyasztás csökkentése. Vigyázzunk, mert a sajtokban, szalámikban, édességekben is találhatóak rejtett zsiradékok! Főzésnél használjunk inkább növényi olajokat, például az olivaolaj nagyon jó hatással van az összkoleszterin szintre. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, gabonaféléket, ha lehet teljes kiőrlésű formában. Ezek rosttartalma megköti a zsiradékot és nem engedi felszívódni.
Iktassuk be étrendünkbe a mogyorót, kesudiót, napraforgót, mandulát. Ezek természetes formában tartalmazzák a szervezetünk számára fontos zsírsavakat.

Jó ha tudod! Magas vérzsír érték a következő esetekben gyakori:

  • elhízás,
  • cukorbetegség,
  • gyakori alkoholfogyasztás,
  • helytelen táplálkozás.

A lassú anyagcsere legfőbb kiváltó oka, a mozgásszegény életmód. Figyelem! Mozogj többet és rendszeresen, szervezeted hosszú távon meghálálja neked!