Szükségesebb a K-vitamin, mint hinnéd

384
K-vitamin

A vitaminoknak a felszívódás szempontjából két fajtája létezik: a zsírban oldódó és a vízben oldódó vitaminok. A K-vitamin a zsírban oldódók közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes tárolni. A K-vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában, a véralvadásban és elengedhetetlen számos folyamat megfelelő működéséhez. Szerepet játszik az öregedési folyamatokban, csontképzésben, véralvadásban és az immunrendszer működésében. Egyik legfontosabb feladata elősegíteni a vérlemezkék tapadását.

A zsírban oldódó vitaminok, mint a K-vitamin a bélben szívódnak fel, a zsírokkal együtt. Mivel a szervezet elraktározza így nem szükséges folyamatosan pótolni, megfelelő táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel K-vitamin raktárunk szinten tartható. Fontos tudnunk, hogy túladagolhatjuk, ez a jelenség a hipervitaminózis, ami émelygéssel, fejfájással, látászavarral és hajhullással járhat.

A K-vitamin számos élelmiszerben megtalálható. Többek között a káposztában, leveles zöldségekben, spenótban, snidlingben, a karfiolban, kelkáposztában, valamint különféle húsok és a gabonakészítmények is természetes forrásai.
Újszülöttek esetén fokozott figyelmet kell fordítani a gyermekorvos által felírt ampullás pótlására, hiszen ők még nem tudják élelmiszerekkel bevinni a szervezetükbe.

A K-vitamin két fajtája

  • A K1-vitamint zöld növények tartalmazzák -ilyen a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli. Hiánya ritkán lép fel.
  • A K2-vitamin kisebb mennyiségben található meg az élelmiszerekben. Kivétel ez alól a savanyú káposzta, a sajt és a tojás. Érdekesség, hogy a vastagbelünkben található baktériumok is képesek előállítani, de ezek nagy részét a szervezetünk nem tudja hasznosítani.

A két fajta K-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezetünkben. Gondoskodik róla, hogy ne alakuljon ki életveszélyes vérzés és a csontritkulás kellemetlen panaszait is csökkenti. Különbség a két fajta között, hogy a K1-vitamin gyorsan felszívódik míg a K2-vitamin felszívódása elhúzódó.

A K-vitamin jótékony hatása a szervezetre, hogy csökkenti az érelmeszesedés és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A K2-vitamin leukémiás megbetegedés esetén képes sejt elhalást előidézni. Felszívódásához epére van szükség, ha azonban nem működik rendesen a máj, akkor vitaminhiány léphet fel, ami akár vastagbél gyulladáshoz vezethet.

A K-vitamin pótlása

Egy részét maga a szervezet is elő tudja állítani, azonban pótlásra is szükség van. Egy részét azoknak az élelmiszereknek a fogyasztásával bevihetjük, amelyek tartalmazzák, illetve kefírrel vagy joghurttal is elő tudjuk segíteni termelődését.

Mi az a mennyiség amire szükségünk van? Elmondható, hogy egy felnőtt szervezetnek naponta 60-80 mikrógrammnyi mennyiség kell. Gyermekeknek 15-50 mikrogramm az ajánlott mennyiség.

A K-vitamin szintet vérvétellel ellenőriztethetjük, de ezt általában csak erre utaló tünetek esetén végzik el.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!