Itt a kullancsszezon

71
kullancs

Magyarországon nagyjából 20 különböző kullancs él, szerencsére nem mindegyik fertőz. Amelyik viszont igen, az komoly betegséget okozhat. Ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk a veszélyes csípés ellen, nem árt jól ismernünk ellenségünket, ahogy ez a csatában is eredményre vezet. Összeszedtünk néhány fontos információt az aprócska, de erős élősködőről.

A kullancs élőhelye és életmódja

A tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, szívesen tartózkodik az aljnövényzetben. Hang-és szaginger hatására ejti rá magát az ember bőrére. Gyakran észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott, így észrevétlenül szívhatja fel egyre nagyobbra magát a vérünkkel. 

Ha ilyen helyeken tartózkodunk, kirándulunk, mindig nézessük meg magunkat, főleg a hajlatokat és a fül környéki hajas fejbőrt.

Mit tegyünk kullancscsípés esetén?

Amennyiben bőrünkön felfedezzük a kullancsot, igyekezzünk mihamarabb eltávolítani. Természetesen nem mindegy, hogy hogyan. Lehetőleg ne használjuk azokat a módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák, mint olaj, balzsam,alkohol, ugyanis a kullancs oxigénhiány esetén még több vírust juttat az emberi szervezetbe. A legjobb módszer az eltávolítására, ha kullancskiszedő csipeszt használunk. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, megpróbálhatjuk hüvelyk és középső ujjal lehetőleg egészen elöl, közel a fejéhez megragadni úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk meg. A vélemények eltérnek abban a kérdésben, hogy csavaró mozdulattal vagy épp ellenkezőleg húzzuk ki. Ha pár órán belül eltávolítjuk, általában egy enyhe húzással, a fej beszakadása nélkül kijön. A fej ha bent marad a bőrben nem okoz különösebb problémát, idővel kilökődik. Ezek után jód oldattal kenjük be a helyét, nyoma kb. 7-10 nap alatt eltűnik.
Amennyiben tünetek jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Korai stádiumban ugyanis jól kezelhető.

Kullancs okozta betegségek

A kullancs által terjesztett egyik nagyon súlyos betegség az agyvelőgyulladás. Hazánkban jellemzően minden ezredik kullancs fertőzött. 

Tünetei:

  • láz, fejfájás, végtagfájdalom, rossz közérzet,
  • az érintettek egyötödénél kifejlődik az agyvelőgyulladással járó második szakasz. Ez a csípést követő  4. héten jelentkezik.
    Következményei: hosszan tartó fejfájás , szellemi leépülés, részleges bénulás

A betegség ritkán halálos kimenetelű is lehet de az esetek többségében a páciens, ha nehezen is, de meggyógyul.

A kullancs egy baktérium által okozott betegséget is terjeszt, a Lyme-kórt. Kezdetben egy piros, körkörös  folt jelenik meg a bőrön, ami aztán magától elmúlik. A betegséget ettől függetlenül kezelni kell, mert krónikussá válhat. Ízületi gyulladást de akár részleges mozgásképtelenséget okozhat. Az antibiotikum kúra és a kezelés évekig is eltarthat.

Kullancs elleni védőoltás

Az oltás csupán az agyvelőgyulladás ellen véd, amit egy éves kor után megkaphatnak már a gyerekek is. Az első oltást 1 hónap múlva követi a második, majd 5-12 hónap múlva a harmadik, végül 3 évvel később az ismétlés. 

A kullancsveszélyes időszakban a bokros, bozótos területeken leginkább zárt ruházatban tartózkodjunk és kullancsriasztó szerrel fújjuk be magunkat.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!