Nárcisztikus szülő által nevelt felnőtt gyermek

663
nárcisztikus

Mit jelent az, hogy valaki nárcisztikus? Milyen hatással van közvetlen környezetére? Tomori Nóra karrier tanácsadó, coach, életvezetési tanácsadó összefoglalta nekünk. Fogadjátok szeretettel!

Lehet, hogy egész életedben azt érzed: nem vagyok elég jó. Lehet, hogy szüleid nem tudták megtanítani neked, hogyan legyen önbizalmad és hogyan érezd magad értékesnek. Ennek az lehetett az oka, hogy ők sem rendelkeztek az önelfogadás és értékességtudat képességével, így neked sem taníthatták meg.

A nárcisztikus szülő értéktelennek érzi magát. Gyerekkorában ennek elpalástolására megtanulta, hogy különlegesnek, önbizalomtelinek, erősnek mutassa magát. És egy életen keresztül ezt a maszkot viseli.

Ezáltal sajnos a gyerekével szemben is kényszeresen mindig ő akar győzni. Ő az ügyesebb, intelligensebb, menőbb. Ezt úgy éri el, hogy a gyereket kritizálja, leszólja, lehet, hogy csak viccesen nevet rajta, vagy esetenként alig észrevehetően gúnyos megjegyzést tesz rá, a lényeg, hogy folyamatosan jelen van családi életben a gyerek leminősítése. Ezért a kicsi gyerekben az rögzül, hogy sohasem elég jó az apukája vagy anyukája számára.

A nárcisztikus szülő tulajdonságai

  • Saját magát helyezi a fókuszba, tiszteletet és csodálatot vár másoktól.
  • A saját céljai elérésére használja a többi embereket, sajnos a gyerekeit is. Rengeteg szeretetet képes nyújtani a gyereknek, de csak addig, amíg az ő akaratát hajtja végre.
  • Az emberi kapcsolatokat nem egyenlő emberek kapcsolatának látja, hanem alá-fölé rendeltségi viszonynak. Emiatt úgy érzi, örökösen versenyeznie és győznie kell… a gyerekeivel szemben is.
  • Arrogáns és semmilyen eszköztől nem riad el. A gyereknek esélye sincs vele szemben.

A gyerek lelkében mindez kétféle folyamatot indíthat el:

1. Ritkább esetben ő is nárcisztikussá válik. Akaratlanul is eltanulja a szülőtől a maszk viselését és felnőttként maga is mások leminősítéséből táplálkozó ember lesz, aki mellett szenvednek a családtagok, a kollégák a barátok.

2. Gyakoribb esetben örökre bizonytalan, önalávető felnőtt lesz belőle, aki egy lépést sem mert tenni mások jóváhagyása nélkül. Mindig függő helyzetbe kerül valakitől, akinek alávetheti magát. (Sokszor persze nárcisztikus emberek mellett köt ki, akik gyorsan megérzik benne, hogy kihasználható.)

Mire számíthatsz, ha nárcisztikus szülő nevelt?

  • Önbizalomhiányra és nem múló bizonytalanság-érzésre.
  • Rettegsz a konfliktustól.
  • Valószínűleg túlzottan vigyázol, nehogy megbánts másokat. Emiatt mindig magadat helyezed hátrányba és háttérbe.
  • Mindenkinek próbálsz megfelelni és azon dolgozol, hogy másoknak jó véleményük legyen rólad. Ezért az “örök végrehajtó” szerepébe kerülsz, hiába lennének amúgy kreatív ötleteid, nem viszed véghez őket, hacsak meg nem kapod feladatként egy hatalmi személytől.
  • Mivel ahhoz szoktál hozzá gyerekként, hogy csak akkor fogadnak el, ha „megfelelően” viselkedsz, sosem mersz önmagad lenni, folyton igazodni szeretnél. Ezt mások úgy értelmezik, hogy nincs benned eredetiség. Ezért sokszor néznek szürke egérnek, akit észre sem kell venni.
  • A kölcsönösség hiányán alapuló kapcsolatokat hajlandó vagy elviselni az elfogadásért.

Le lehet rakni az ólomsúlyú hátizsákot.

Gyógyulás:
1. Ha esetleg magadra ismertél a leírásban, tudd, hogy lehet változtatni. A legfontosabb lépés a felismerés. Ha rájössz, hogy milyen utcában vagy.

2. A megoldás tehát az önismeret elmélyítésében rejlik. Mélyen és sok helyzetre kiterjedően igyekezz megérteni, miért érzed úgy, hogy neked kevesebb figyelem, jogosultság, igényteljesülés jár, mint másnak.

3. Ha ezt felismerted, mondd ki bátran, hogy neked is lehetnek igényeid. Próbáld felismerni a saját igényeidet minél több helyzetben. Vedd észre, hogy te magad bántál eddig igazágtalanul magaddal azzal, hogy félreállítottad magad.

4. Vannak értékeid, van tudásod. Valósítsd meg bátran a saját vágyaidat, terveidet!

Tomori Nóra – karrier-boldogsag.hu
karrier tanácsadó, életvezetési tanácsadó, coach