Stressz fejfájás is létezik

396
stressz fejfájás

A civilizációs ártalmak miatt , valamint a zaj, a zsúfoltság, a fokozódó stressz következtében az emberek közel 20%-a szenved a fejfájás tüneteitől. Rendkívül sok oka lehet, hiszen a háttérben rendkívül sok probléma húzódhat meg. Például homloküreg-gyulladás, a nyaki gerinc betegsége, látáshiba, de akár rosszabb esetben agytumor is. A fejfájásnak számos alcsoportja van: a tenziós, a migrénes és a cluster típusú fejfájás.
Vegyük őket sorra!

  • A tenziós típusú fejfájás

A fejfájás leggyakoribb fajtája, melynek okozója általában a feszültség. Többségében nőknél fordul elő, általában 40 éves kor alatt. Kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz.

A fájdalom a tarkó tájékán jelentkezik annak következtében, hogy a nyak- és a vállizomzat tartósan megfeszül és innen terjed át az egész fejre. Nem lüktető, nyomó, szorító jellegű. Mivel a fájdalom enyhe vagy közepes erősségű, a mindennapi munkát nehezíti, de nem akadályozza. Általában olyan élethelyzetekben jelentkezik, amikor tartós teljesítmény- nyomás nehezedik a betegre, minden erejét megfeszítve kell küzdenie. Ilyen lehet egy vizsga helyzet, vagy akár egy új munkahely feladatainak ellátása. A fejfájásra hajlamos emberek általában rendkívül érzékenyek intelligenciájuk átlagon felüli, gyakran szoronganak, befelé forduló típusúak. Nehezen tudnak lazítani, túlzottan fegyelmezetten viselkednek minden élethelyzetben. Ez a típusú fejfájás jól kezelhető egyszerű fejfájás csillapítókkal.

  • Migrénes típusú fejfájás

Elsősorban 25-55 éves korban fordul elő. Jellemzője, hogy rohamokban jelentkezik. Ez is elsősorban nőknél fordul elő. Kezdeten az agyi erek görcsösen összehúzódnak
később viszont kitágulnak. Agyi keringési zavart okoznak. Ez a fejfájás igen intenzív, féloldali, lüktető , görcsös jellegű. A hétköznapi tevékenységekben korlátozza a beteget. Gyakran együtt jár hányingerrel, hányással, és legtöbbször együtt jár fény és hang iránti túlérzékenységgel. A legtöbb érintett előre megérzi a rohamot, gyengeséget, fáradtságot érez vagy éppen túlzott izgatottságot. A migrénes roham előtt körülbelül egy órával gyakoriak a látásproblémák. A roham végül viszonylag hamar, hányás kíséretében múlik el. Előfordulása változó, 1-6 roham / hónap az átlag. Nagy mértékben függ külső tényezőktől: időjárás változás, alkohol, egyes ételek (pl. csokoládé, érett sajt)a menstruáció, kialvatlanság, stressz hatások. Az értelmiségiek körében gyakoribb a jelenség. Gyógyszerrel a közepes erősségű roham szüntethető meg.

  • Cluster típusú fejfájás

Nevét a rohamok jellemző halmozódásáról kapta. Férfiaknál gyakoribb, az előzőektől eltérően jóval ritkábban fordul elő. A roham súlyos, mindig féloldali, a halántéktájon vagy a szem környékén jelentkező éles fájdalom, amely 15-180 percig tart. Egy nap folyamán többször is megismétlődik. A tünetek a fájdalom oldalán jelentkeznek: könnyezés, orrdugulás, homlok izzadás. Ezen az oldalon szűkebb a pupilla, a szemhéj duzzadt, ödémás is lehet. Naponta 1-8 roham lehetséges, mely sokszor óramű pontossággal jelentkezik . Évente 1-2 rohamperiódus lehetséges. Ilyen roham esetében az oxigén belégzése valamint az orron át adott fájdalomcsillapítók segíthetnek.

Az amerikai CBD olaj alkalmazása sem ritka a probléma megoldásának reményében.

A relaxáció, autogén tréning szintén jó hatású, a legfontosabb, hogy az érintett megtanuljon lazítani, illetve megértse, hogy nem kell mindig tökéletesen teljesíteni.

Rendszeresen kell pihenni, jól érezni magunkat. Nem fontos mindig valamit csinálni, létrehozni, egyszerűen csak örülni az életnek. Menni fog? Minden csak rajtad múlik!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!