Most együnk teljes kiőrlésű gabonát, vagy ne?

332
teljes kiőrlésű gabona

Manapság sok helyen találkozhatunk teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekkel. Nyilván sok emberben felmerül a kérdés, vajon miben is különböznek a teljes kiőrlésű termékek a megszokott kenyerektől, péksüteményektől és miért lehet jó nekünk?

Az emberek által fogyasztott magok – kukorica, búza, rizs, köles, rozs, zab – tulajdonképpen energiaraktárak. A legfőbb különbség a hagyományos módon gyártott és a teljes kiőrlésű termékek között az, hogy a hagyományos fehérliszt készítésénél a mag által tartalmazott jó néhány értékes anyagoktól elesünk, mivel ezek nem kerülnek bele a termékbe. A teljes szem vitaminokban gazdag és ásványi anyagok is találhatóak benne. Jelentős B-vitamin és E-vitamin források. Valamint jelentős különbség van a teljes kiőrlésű termékek állagában, ízében és nem utolsó sorban az árában is.

Jó néhány tudományos vizsgálat igazolja, hogy a teljes kiőrlésű termékek napi 45g-os mennyiségben való fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, az emésztőrendszeri tumorok előfordulásának valószínűségét.
A korpában található rostok fogyasztása számos krónikus betegség kialakulási kockázatát csökkenti. Úgy mint: inzulinrezisztencia, koszorúér betegség, vastagbél tumor, ezen kívül lassabban ürül a gyomor és gyorsul a glükóz felszívódása.

Hasznos tanácsok a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásához:

  • A vajjal vagy margarinnal megkent kenyeret soha ne sózzuk meg, mert maga a kenyér is tartalmaz sót.
  • A tészták energiatartalma attól függ, hogyan készítjük el. Adagonként elegendő egy teáskanál olajat vagy margarint használni.
  • A teljes kiőrlésű liszt széles körben használható. Készíthetünk belőle kenyeret, péksüteményt,tésztát, kását, müzlit.
  • Ha a gabonapelyheket tejben megfőzzük, laktató reggeli kását készíthetünk, melyet ízesíthetünk mézzel, gyümölccsel, fahéjjal.
  • Vacsorára is érdemes teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani.

A teljes kiőrlésű gabonákat jó szokás a mindennapi étkezésünkbe beiktatnunk. A bulgur magas rosttartalmú gabona, melyet akár édesen akár sósan fogyaszthatunk. A zabpehely örök kedvenc, ami ezerféleképpen elkészíthető. A barna rizsből remek tejberizst készíthetünk. Ha könnyű, tápláló ételt szeretnénk, a tönköly nem hagy cserben. De már vásárolhatunk teljes kiőrlésű lisztből készült tortillát. A cirok egy kevésbé ismert gabona, ami hasonlít a kukoricához és fehérje tartalma igen magas.