Így hatnak az időjárási frontok a szervezetedre

943
front érzékenység

Hazánkban évente nagyjából száz időjárási front jelenik meg, melyek az arra érzékenyek szervezetét jelentős mértékben megviselik. Különösen a nők, az idős emberek és a krónikus alapbetegségekben szenvedők szervezete reagál érzékenyen a frontokra, de a legkisebbek sincsenek biztonságban, hiszen minden ötödik iskoláskorú gyermeket is megvisel a front. Éppen ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a frontérzékenység ma már civilizációs betegség.

Pontosan mit nevezünk frontnak, melegfrontnak és hidegfrontnak?

A front nem más, mint egy időjárási fogalom, melyről akkor beszélünk, amikor két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozik. A front hatására hirtelen és nagy mértékben megváltozik az időjárás az érintett területen, mely akár több száz, de akár több ezer kilométer hosszú is lehet. A front jellemzője, hogy a légnyomás süllyed, a szélirány megfordul és felerősödik, valamint a levegő páratartalma megemelkedik.

A meleg front nem jár különösebb időjárás változással, legtöbbször csak csendes esőzéssel. A melegfronthoz kapcsolódó tünetek általában a front megjelenése előtti órákban tapasztalhatók. Ilyen tipikus tünetek például a szorongás, fejfájás, szédülés, depresszió, ingerlékenység, ideges nyugtalanság és levertség. Szomorú statisztikai adat, hogy a melegfront idején megszaporodik a szívroham, szívinfarktus és a közlekedési balesetek száma.

A hidegfront jóval feltűnőbb időjárás változással jár, mint a melegfront, hiszen jellemzően zivatarral és szélviharral érkezik. Esetében az arra érzékenyek általában a front elvonulását követően észlelik az olyan panaszokat, mint az alvási zavar, megemelkedett vérnyomás, az asztmás rohamok, görcsök és a fejfájás.

Mit lehet tenni, ha érzékenyek vagyunk a frontokra?

Ha frontérzékenységgel küzdünk, akkor több módszert is bevethetünk, hogy könnyebben viseljük a változékony időjárási jelenséget. Érdemes nyomon követni az orvosmeteorológiai jelentéseket, így a közelgő front nem ér minket váratlanul. Nyugtalanság és ingerlékenység esetén célszerű gyógyhatású, nyugtató teákat és készítményeket fogyasztani. A hideg-meleg váltózuhany is igazán sokat segíthet, valamint a szabadban való rendszeres mozgás is pozitív hatású. A kellő vitamin pótlásra is célszerű ügyelni, melyben sokat segíthet az egészséges táplálkozás.