Függőség, amely nem árt, inkább jót tesz

381
futás

A függőség szóról általában az alkoholizmus, a dohányzás és egyéb káros szenvedélyek jutnak eszünkbe. Holott függőséget nem csak a káros tevékenységek okozhatnak, hanem akár a sport, például a futás is. Ez nem feltétlenül rossz, természetesen egy bizonyos határig. A futás kiváló stresszoldó tevékenység, így nem csoda, hogy hatalmas népszerűségnek örvend.

A futás előnyei

Azzal, ha futócipőt húzunk és futni indulunk, nagyon sokat tehetünk egészségünkért, hiszen javul állóképességünk, ellenállóbbá válik az immunrendszerünk, javul a mozgáskoordinációnk és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, mint például a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.

A futásnak elsősorban azért hódolnak annyian, mert, ahogy magunk mögött hagyjuk a kilométereket, a mindennapos problémákról is megfeledkezhetünk. Ráadásul még fogyhatunk is a futásnak köszönhetően. Sokan mégsem emiatt választják ezt a sportágat, hanem stresszoldás céljából, ugyanis mozgás közben a testünkben felszabadul a boldogságért felelős dopamin hormon. Futni tehát mindenképp jó döntés és jobb, ha ettől válunk függővé, mint az említett káros szenvedélyektől.

Mikor beszélhetünk mégis problémáról?

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a futás mindenképp jót tesz, azonban túlzásba lehet vinni, ahogy a mozgást is. Például, ha sérültek vagyunk, ennek ellenére nem pihenünk, hanem ugyanúgy futni indulunk, mintha minden rendben volna. Ezzel csak a komolyabb sérülést kockáztatjuk. Tudni kell leállni, időt szánni a pihenésre. Azzal nem veszítünk semmit, ha pár nap kimarad.

A futásnak köszönhetően megszabadulhatunk a mindennapos problémáktól, azonban amellett, hogy ilyen módon csökkentjük a stresszt, még nem tűnnek el a gondok, egyszer szembe kell néznünk velük. Ha elfutunk előlük, egy ördögi kör alakulhat ki.

Fontos, hogy a sportnak is legyen a helye az életünkben, de nem rendelhetünk alá mindent neki. Ha lelkiismeret furdalásunk van egy kihagyott futás miatt vagy stresszesek vagyunk, amíg el nem jutunk a futópályára, akkor az mindenképp figyelemre méltó, el kell gondolkodnunk azon, hogy miért vált a sport ennyire az életünk központi elemévé, mit akarunk kompenzálni általa. A futás terén is, ahogy mindenben az életben, nagyon fontos megtalálni az arany középutat.