Így egészséges az otthoni hőmérséklet

580
Így egészséges az otthoni hőmérséklet

Lassacskán beköszönt a tél, ami sokunknak most nem éppen jó hír, főleg, ha azt fontolgatjuk, hogyan spórolhatunk majd a fűtéssel. A pénztárcánk szempontjából természetes, hogy jobb, ha odafigyelünk idén az otthoni hőmérsékletre, de más szempontok is léteznek, például az egészségünk.

Nem csak a home office-ra, de a távoktatásra is egyre nagyobb esélyt látnak a szakértők, így, ha erre kerül sor, nem mindegy, hogy hány fokban ülünk a számítógép előtt. Sok szempontot érdemes figyelembe venni. A hivatalos előírások szerint az ülőmunkához 20-22, könnyű fizikai munkához 14-18 és a nehéz fizikai munkához 12-14 Celsius fok között terjed a biztosítandó munkahelyi hőmérséklet. Ez attól függ, milyen típusú munkát végeznek a dolgozók. Minél nagyobb fizikai megerőltetést kíván a munka, annál alacsonyabb lehet hőfok. A megfelelő hőmérséklet mellett elengedhetetlen a kellő szellőztetés is, amire a munkahelyeken is oda kell figyelni és a home office-ra kényszerülőknek is.

A nem megfelelő hőfok nagyon könnyen diszkomfort érzéshez vezethet. Ez nem csak a közérzetünkre lehet befolyással, de a teljesítményünkre is. A hőérzetünket több dolog határozza meg, például a páratartalom, vagy az anyagcserénk. A verejtékezés a szervezet természetes hőleadása, ahova eljutni már nem feltétlen jó se közérzetünknek, se a pénztárcánknak. A 24 feletti állandó hőfok az előírások szerint már melegnek számít. Ha kellemetlenül érezzük magunkat a hőfok miatt, az rontja teljesítményünket, a kudarc pedig lelkiállapotunkra és immunrendszerünkre is rossz hatással lesz.

Embere válogatja, ki hány fokban érzi magát jól. Valakinek a 20 fok teljesen ideális, valaki megfagy 22 fokban is. Érdemes lehet kicsit jobban felöltözni, majd ahhoz beállítani a fűtést. Emellett jót tehet egy 10-15 perces torna is. Mindenesetre érdemes kiszámolni, mennyibe kerül nekünk a kívánt hőfok, lehet, hogy megéri áldozni egy jó közérzetért és az ebből eredő nagyobb teljesítményért. Viszont könnyen túl tudjuk fűteni otthonunkat, ami idén nem lenne előnyös. Ha jól sakkozunk, sok pénzt spórolhatunk a kevesebb fűtéssel és jót tehetünk a szervezetünknek, ezért érdemes fontolóra venni, hogyan is fűtsünk télen.