Az Európai Gyógyszerügynökség szerint alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag a majomhimlő ellen

79
majomhimlő oltás

MTI információi szerint az Európai Gyógyszerügynökség június végén kezdte meg a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlővel szembeni védelmére is.

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteki közleménye szerint az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen.

Az Európai Unió vészhelyzeti munkacsoportja (ETF) vizsgálatai alapján azoknak a szervezete, akik bőrbe adott injekcióként kapták a himlő elleni Imvanex vakcinát, hasonló mennyiségű antitesteket termelt, mint azoknak, akik közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe kapták az oltóanyagot.

Az első esetben csak az oltóanyag egyötöde szükséges, így a módszer sokkal több ember beoltását teszi lehetővé a rendelkezésre álló vakcinával. Hozzátették ugynakkor, hogy a bőrbe adott injekciónál nagyobb a bőrirritáció kockázata.
Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a nemzeti hatóságok ideiglenes intézkedésként dönthetnek úgy, hogy az Imvanex oltóanyagot bőrbe adott injekcióként, alacsonyabb dózisban alkalmazzák a veszélyeztetettek védelme érdekében.

„Az új módszer több veszélyeztetett és egészségügyi dolgozó számára biztosít hozzáférést a védőoltáshoz” – tette hozzá az uniós biztos, hiszen az Imvanex jelenleg nagyon korlátozottan érhető el az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság június közepén kötött szerződést a Bavarian Nordic vállalattal vakcinájának szállításáról. A megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára.

Forrás: MTI 2022. augusztus 19.

pánikbetegség