Honnan tudod, hogy lelkileg egészséges vagy?

244
lelki egészség

Kellően odafigyelsz a lelki egészségedre? Ha hiszed ha nem, ez megmutatja , hogy mennyire tiszteled önmagad.

Bizonyára találkoztál már olyan emberekkel, akiknek külseje kifogástalan volt, megjelenése tökéletes. Rendszeresen jártak edzeni, mindent elkövettek annak érdekében, hogy tökéletes benyomást keltsenek. Azonban sokszor a csillogó felszín alatt egészen más rejtőzik. Az esetek többségében óriási megfelelési kényszer, ami idővel romboló hatású és egészségtelen. A kényszeres igyekezet, hogy megfeleljen környezetének rendkívül nagy energiabefektetéssel jár. A külső megjelenése tulajdonképpen nem más, mint egy “védőburok”, mellyel igyekszik megóvni saját, bizonytalan lelki egyensúlyát.

Az ilyen típusú emberek általában irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben, melyeket – egy idő után – képtelenek teljesíteni. Ez pedig igen rossz hatást gyakorol önbizalmukra, lelki egészségükre.

Ami számít a lelki egészségünk szempontjából

Fontos, hogy tisztában legyünk pozitív tulajdonságainkkal, hiszen ezek képezik erőforrásainkat. Ismernünk kell gyengeségeinket is, mert ha szembe nézünk velük, sokkal könnyebben tudjuk elfogadni, vagy akár kezelni azokat.

Ideje végig gondolni, hogy érzed magad jelenleg

  • Mit vársz el magadtól?
  • Mi okoz számodra szorongást?
  • Mitől leszel ideges?

Elképzelhető, hogy vannak olyan viselkedésminták, amelyek még gyermekkorban rögzültek és jelenleg megakadályozzák, hogy egészségesen állj önmagadhoz. Például képtelen vagy a számodra előnytelen helyzeteken változtatni talán azért, mert nincs elegendő önbizalmad a változáshoz. A negatív gondolatok pedig folytonos aggódáshoz vezetnek, ezért nagyon romboló hatásúak.
Átveheted az irányítást, nem kell megvárnod, kialakul a szorongás. Mérd fel a lehetőségeidet és próbálj meg élni velük.

A lelki egészség fejleszthető

A lelki egészség ismérveit ajánlatos megismerni, hiszen így tudatosabban törekedhetünk a megteremtésére.

  • Nyugalom és stresszcsökkentés
    Nem az a cél, hogy feltétlenül elkerüljük a stresszes helyzeteket, hanem az, hogy nézzük reálisan a dolgokat. Mit jelent ez? Tudj különbséget tenni a realitás és a csapongó gondolataid között. Vedd észre, ha túlreagálsz vagy túlgondolsz valamit és gondoskodj a stressz levezetéséről, csökkentéséről.
  • Tisztánlátás
    Előfordult már, hogy bizonyos helyzetekben nem tudtál dönteni? Érveket sorakoztattál fel ellene és mellette egyaránt, de ez csak azt eredményezte, hogy a gondolataidba egyre jobban belegabalyodtál. A helyzet ezáltal egyre nehezebbnek, megoldhatatlanabbnak tűnt. Ilyenkor érdemes végiggondolni, melyek azok a dolgok, amik tényleg fontosak számodra.
  • Elfogadás és együttérzés
    Elsősorban önmagaddal szemben. Hiába vagy együtt érző másokkal, ha magaddal szemben nem. Ne hasonlítsd folyton másokhoz magad, mindenki önálló individuum. Sőt! Gyakran tartózkodj olyan emberek társaságában, akik elismernek, akiknek számítasz, ezáltal feltölt a jelenlétük, a közös tevékenység. Erre a legalkalmasabbak a szabadidős csoportok, szakkörök, baráti körök, családi kör. Szeress és hagyd, hogy szeressenek.
  • Koncentráció
    Óriási az információ áradat, ami könnyen elvonja a figyelmünket az aktuális tevékenységünkről. Az emberek türelmetlenebbé váltak egymással is, nem szeretnek a sorukra várni. Jó példa a közösségi média. Úgy érezzük ha nem vagyunk folyton jelen, biztosan lemaradunk valamiről. Pedig a lelki egészség fontos eleme, hogy egy adott dologra igazán oda tudj figyelni. Szóval, ha arra van szükség, hogy kellően odafigyelj valamire, próbáld a külső zavaró tényezőket minimálisra csökkenteni. Az elmélyült tevékenység tápláléka a lelki egészségnek.
  • Bátorság és lelki egészség
    A bátorság azt jelenti, hogy kétségeink ellenére is határozottan teszünk azért, hogy megoldjuk az adott problémát. Apró, korántsem tökéletes lépésekkel, fokozatosan építjük fel önbizalmunkat, lelki egészségünket.