A heves szívdobogás lelki okai

3189
heves szívdobogás lelki okai

A szapora szívverés valóban nagyon ijesztő lehet még akkor is, ha általában viszonylag gyorsan magától elmúlik. Nézzük, mennyire kell aggódnunk miatta.

A leterhelt életvitel, stressz, a folyamatosan terhelő feszültség előbb utóbb testi tüneteket okoznak. A szapora szívverés, a magas vérnyomás bizony a szív- és érrendszeri megbetegedések előszobája is lehet. Éppen ezért kell odafigyelnünk a heves szívdobogás jelenségére.

A heves szívdobogás lelki okai között elsődlegesen fizikai és mentális megterhelések állnak. Nagyon gyakran visszavezethetőek a korábban keletkezett, de feldogozatlanul maradt érzelmekre, melyek erősen megterhelik az érintett idegrendszerét. Természetesen a szervi kivizsgálás ajánlott, majd negatív eredmény esetén érzelmi területen kell körülnézni.

Az amerikai CBD olaj alkalmazása sem ritka a probléma megoldásának reményében.

A feszültség kihat az izmokra, így a szívizom is érintetté válik. Ezáltal emelkedhet a pulzus, ami terhelően hat a keringési rendszerre.

Mi a teendő, ha a heves szívdobogás hátterében lelki ok áll?

Még ha tudjuk is, hogy mit kellene tennünk, akkor sincs egyszerű dolgunk, mert nehéz dolog csökkenteni a belső feszültségünket. Olykor igencsak érdemes szakértő segítséget igénybe venni, aki megtaníthat stresszoldó technikákat és megoldást mutathat arra, hogyan kell feloldani a felhalmozódott stresszt.

Az éjszakai pánikroham tünetei között gyakran szerepel, hogy heves szívdobogásra ébredünk. Ebben az esetben valószínűleg pánikbetegségről van szó, de a belgyógyászati, kardiológiai kivizsgálás mégis erősen indokolt.

Tanácsok heves szívdobogás lelki eredetű megjelenésének esetére:

  • Keressük meg és ha tehetjük, szüntessük meg a feszültség forrását.
  • Próbáljuk megteremteni a lelki harmóniát, vagy legalább tegyünk lépéseket ennek érdekében.
  • Tanuljunk meg stresszkezelési technikákat.

Nem szabad legyinteni, amikor a lelki terhek testi tünetekben jelennek meg, az nagy egészségügyi kockázatot jelent.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!