Hazánkban is fejlődik a nyiroksebészet

603
nyirokrendszer

Hazánkban is egyre nagyobb figyelem övezi a nyiroksebészetet, illetve folyamatosan fejlődik ez a terület, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a tavalyi év végén a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának szervezésében sor került az első Rekonstrukciós Nyiroksebészeti és Lymphologiai Szimpóziumra.

Jelentős esemény a nyiroksebészet területén

Hazánkban körülbelül negyvenezer ember szenved nyiroködémában. A betegség minden hatodik szolid tumor kezelését követően jelentkezik. A nyiroködéma előfordulási aránya ezer főre vetítve 1,3 és 18,3 közti érték. A kórkép progresszív természetéből kifolyólag rendkívül fontos, hogy a diagnózist mielőbb fel tudja állítani a szakorvos és megkezdődjön a terápia.

A Rekonstrukciós Nyiroksebészeti és Lymphologiai Szimpóziumnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adott otthont. Az esemény célja, hogy a betegek gyógyítása érdekében összehangolt betegellátás jöhessen létre, illetve a nemzetközi tapasztalatcsere elősegítése. A rendezvényen nem csupán a nyiroködémával és a nyirokélettannal foglalkozó hazai szaktekintélyek, hanem a nyiroksebészeti rekonstrukció területén méltán neves, úttörőnek számító vendégelőadók is előadást tartottak.

Az esemény a rendezvény fővédnökének, Dr. Merkely Bélának nyitóbeszédével indult, majd ezt követően olyan szaktekintélyek tartottak előadást, mint például Dr. Joon Pio Hong, aki a dél-koreai Asan Medical Center plasztikai sebész professzora, illetve dr. Ming-Huei Cheng, aki a tajvani Chang Gung Memorial Hospital plasztikai sebészeti osztályának a Nyirokrekonstrukciós Központ vezető professzora. Ezenkívül előadást tartott még dr. Chieh-Han John Tzou, a bécsi Divine Saviour Hospital profilvezető plasztikai sebész professzora. Az előadók ismertették a napjainkban ismert legkorszerűbb nyiroksebészeti rekonstrukciókat.

A második szekció magyar nyelven zajlott, hazai szaktekintélyek engedtek betekintést a nyiroködéma kezelésének teljes spektrumába. A szakorvosok a konzervatív és sebészeti megoldásokon túl kitértek az alapkutatásokra és a képalkotó eljárásokra is. Az esemény mindenképp jelentős, hiszen a szimpóziumon ismertetett nyiroksebészeti módszereknek köszönhetően a nyiroködémában szenvedő páciensek nagyobb eséllyel gyógyulhatnak meg.